Българка изкачи Еверест и Лхотце в рамките на два дни

Българка изкачи Еверест и Лхотце в рамките на два дни

Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни дни Еверест и Лхотце.

Тя първо е стъпила на покрива на света Еверест (8849 м). на 15 май като член на експедицията на прочутия алпинист и височинен водач Нирмал Пурджа. А понеделник българката стигнала и до четвъртия по височина осемхилядник - Лхотце (8516 м)

Според информация на организаторите родената в Петрич Аздреева е един от тримата участници, които са успели и на двата върха. Другите са мексиканец и южноафриканец, водени са били от най-добрите шерпи в света.

“Нашата невероятна първа група постигна целта си", написаха  във фейсбук водачите. Случили са перфектен прозорец от време. Този отбор беше брилянтен - наистина силен, позитивен и решен да учи и да бъде най-добрият. За нас от „Елит Експед“ беше удоволствие да ви водим и да гледаме как вашата сила и увереност нараства - не бихме могли повече да се гордеем с вас“, написаха във Фейсбук водачите.

Голямата мисия пред Аздреева беше да снима на Еверест официалната топка на Мондиал 2022 по футбол, но все още няма потвърждение дали го е направила.

Досега Силвия нямаше покорен 8-хилядник, в Хималаите е изкачила Ама Даблам (6812 м), отново с водач на експедицията Пурджа, който има поставен рекорд за Гинес с изкачването на всички 14 осемхилядника само за 6 месеца и 6 дни.

Първата българка на Еверест е юристката Петя Колчева, която стигна до върха на 22 май 2009 г.

На Лхотце пък са стъпвали само Христо Проданов, Иван Томов и Атанас Скатов.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти