Григор Димитров се справи с корав американец на старта в Рим

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров трябваше да се потруди почти два часа, за да елиминира първия си съперник на сингъл на “Мастърс”-а в Рим. За 114 минути игра топ тенисистът ни надви с 6:3, 6:4 Брендън Накашима и се класира за втория кръг.

Гришо ще има възможността да потърси реванш от шампиона в Монте Карло и световен номер 5 Стефанос Циципас, който е следващият му противник във Вечния град. Както е известно, българинът отстъпи на гърка в Барселона и Мадрид в предишните седмици.

Срещу Накашима Димитров започна с непостоянство в изявите си на корта и особено в средата на първия сет двамата провеждаха маратонски геймове. Въпреки тях той започна да намира оптималния си ритъм и осъществи три поредни пробива, като направи серия от шест последователни гейма. 

Тя приключи с допуснат брейк в началото на втория гейм, но независимо от него успя да затвори мача на посрещане и да се избави от допълнително усложняване на двубоя.

В Рим Гришо има участие на полуфинал през 2014-а, когато отстъпи на Рафаел Надал, както и четвъртфинал през 2020-а, когато пък е спрян от Денис Шаповалов. С изключение на рейда преди две години, той нямаше победа във Вечния град в предишните си шест кампании.

Димитров съответно вече подобри класирането си от миналия сезон в Рим, когато загуби на старта от Алехандро Давидович Фокина. Вчера на двойки в тандем с Хуберт Хуркач той също преодоля първата фаза на турнира с успех над Иван Додиг и Остин Крайчек.

Григор Димитров с обрат и победа в първия си мач в Рим
Григор Димитров с обрат и победа в първия си мач в Рим

Първи сет

Накашима започна с двойна грешка, а Григор прати бекхенд в мрежата за 15-15. Американецът сбърка непредизвикано форхенд по обратния диагонал и резултатът стана 15-30, след което отново хубав сервис в полето за предимство му осигури точка след неточен ретур на съперника. Още един невърнат начален удар, този път по диагонала в дясната половина, направи 40-30, а после Димитров пресили форхенд заради лоша подготовка с краката - 0:1.

Невърнат сервис на българина за 15-0 бе последван от класическа комбинация с форхенд-уинър по правата веднага след началния удар по диагонала в полето за предимство - 30-0. Още два сбъркани ретура на Накашима бързо осигуриха гейм на нула за Димитров - 1:1.

Григор спечели първото разиграване с над 10 удара в мача, при което бекхендът му издържа на напрежението и той смени посоката с него по правата, провокирайки неточност от противника за 0-15. За съжаление, непредизвикана грешка от слайс на световния номер 20 възстанови паритета (15-15), но после Накашима прати форхенд в мрежата за 15-30. Хубав форхенд по диагонала на Гришо, докато тича, провокира нова неточност на американеца и се стигна до две точки за пробив. Дълбок ретур на българина доведе до нов форхенд в мрежата на съперника му и брейкът стана факт - 2:1.

Григор затрудни противника си с форхенд по правата и довърши с уинър от тази страна на ракетата за 15-0, но в следващия момент Накашима успя да смени посоката с дълбок форхенд и дочака неточност - 15-15. За първи път в двубоя се стигна до 15-30 след неуспешен минаващ бекхенд на българина. Първият сервис послужи по предназначение и Димитров завърши с воле до филето за 30-30, но американецът стигна до брейк-бол с нов остър форхенд по диагонала, който се оказа невърнат. Гришо отрази възможността след непредизвикана грешка на съперника му, но веднага се стигна до нова, благодарение на бекхенд-уинър по правата. Двойна грешка възстанови равенството в резултата - 2:2.

Димитров прати в аут два пъти форхендите си за 30-0 (общо пет грешки до момента за него), след което и пресили ретур от бекхенд. Форхенд-уинър на Накашима му осигури първия гейм на нула за 2:3. Григор започна позитивно с излизане на мрежата след сервис и завършващо воле за 15-0, а впоследствие разходи съперника си по ширината на корта и дочака неточност - 30-0. Страхотен форхенд-уинър по правата след нов хубав начален удар увеличи преднината на българина на 40-0, като той можеше да си позволи грешка от бекхенд (40-15). Изненадващ ретур-уинър от форхенд по къс диагонал на Накашима върна интригата в гейма при 40-30, а бекхенд в мрежата на Гришо вече го въвлече в по-дълга битка и дюс. 

Обратът стана факт след пресилен удар с предната страна на ракетата на българина и се стигна до брейк-бол, но той все пак бе отразен с драйв-воле от форхенд за ново равенство. Хубав невърнат кик сервис му даде авантаж, но последвало дълго разиграване беше спечелено от американеца с помощта на филето. Геймът навлезе в деветата си минута, а бекхендът на Димитров отново не издържа за трети шанс за пробив в полза на противника му. За щастие, сервисът (само 46% първи) най-после отново влезе в употреба и благодарение на него равенството бе възстановено, а невърнат такъв доведе до авантаж. И от петата си възможност да затвори най-после гейма Гришо не можа да се справи, пресилвайки минаващ бекхенд. Той си осигури шеста възможност с мощен и агресивен форхенд по правата и най-накрая се стигна до щастлив завършек, благодарение на комбинация от къса топка и форхенд-уинър по опразнената права - 3:3 след 12-минутен гейм.

Накашима от доста време не беше правил непредизвикана грешка и стори точно това с предната страна на ракетата си за 0-15, но пък веднага след това заби първия си ас. Неуспешна къса от бекхенд на българина направи 30-15, а невърнат сервис доведе до 40-15. Най-после Димитров успя да неутрализира атака на мрежата на американеца с бекхенд ниско в краката му - 40-30, а двойна грешка вкара гейма в дюс. Тя бе компенсирана с невърнат начален удар за авантаж, а Гришо върна равенството с два поредни фантастични форхенда, последният от които уинър по обратния диагонал. Няколко изпълнения с по-висока парабола на топката от българина изпълниха целта си да провокират неточност у Накашима за брейк-бол. 

Той беше отразен, но веднага се стигна до нов след още една двойна грешка на американеца. Получи се продължително разиграване, завършено, за съжаление, с подсечен бекхенд в мрежата от Димитров. Отново неточност - пресилен форхенд на българина, вече даде авантаж на опонента му, но Григор не спря да се бори и спечели следващата точка със серия дълбоки форхенди. Отличен ретур и последващ удар с предната стра на ракетата на Димитров му осигуриха възможност за пробив, но Накашима го отрази моментално с форхенд-уинър след перфектен сервис. Грешка от бекхенд на американеца донесе четвърти брейк-бол, а форхенд в мрежата от негова страна най-после приключи 11-минутния гейм - 4:3!

Втора двойна грешка в мача на Гришо направи 0-15 (общо 10 непредизвикани, колкото и за Накашима), но пък веднага след това той вкара невърнат кик сервис в тялото за 15-15. Българинът хубаво отвори корта с бекхенд и завърши с форхенд по опразнената права - 30-15, а първият ас дойде в подходящ момент за 40-15 (10-5 уинъра в негова полза дотогава в срещата), а ретур в аут най-после осигури сервис-гейм без драми - 5:3.

Контрапие от бекхенд на американеца го изведе до 15-0, но Димитров отговори блестящо на предизвикателството с първия си уинър от задната страна на ракетата по правата - 15-15. Накашима излезе напред след сервис и реализира печеливш форхенд за 30-15, но после Григор го матира с бекхенд ниско в краката му - 30-30. Поредица от бекхенди с висока парабола и отлична дълбочина на българина доведоха до грешка на съперника и сетбол, но за съжаление той не бе реализиран заради пресилен подсечен бекхенд в дълго разиграване. Неуспешен ретур на Димитров бе последван от неточност на Накашима за нов дюс, а Гришо го надви с прекрасен форхенд по диагонала и стигна до още един сетбол. Той бе реализиран със забележителна защита от българина и дочакване на грешка на съперника - 6:3 за 58 минути игра.

Втори сет

Григор опита къса топка, но Накашима я стигна бързо и успя да спечели разиграването за 15-30 с остър бекхенд. Форхенд-уинър по обратния диагонал на българина го изведе до 30-30, а американецът също не можа да осъществи къса и се стигна до 40-30. За съжаление, Димитров загуби разиграване с бекхенди, при което опита със слайс да смени посоката по правата и прати кълбото в мрежата - дюс. Опит за ретур-уинър на Накашима излезе в аут, а още един пресилен форхенд от негова страна сложи пети пореден неуспешен край на гейма за него - 1:0.

Два поредни пресилени форхенда на американеца осигуриха предимство на Григор при 0-30, а третият му такъв (встрани от правата) доведе до 0-40. Първият шанс за пробив бе неутрализиран с неточен ретур на българина, но вторият бе превърнат в брейк след солидна игра на Димитров от основната линия и изчакване на грешка - шести последователен гейм и 2:0.

Накашима отново демонстрира бързината си при настигане на къса топка и успя да надхитри Гришо за 0-15, но невърнат сервис по диагонала възстанови паритета - 15-15. Още един такъв вече изведе българина напред, но позабравена грешка от форхенд доведе до 30-30. Непредизвикано сбъркан бекхенд-слайс на Димитров го постави в ситуация да защитава брейк-бол и необяснима двойна грешка сложи край на серията - 2:1.

Американецът спечели разиграване по диагоналите със задната страна на ракетите за 15-0, а после Григор прати два поредни бекхенда в мрежата - 40-0. Ас на Накашима изравни резултата на 2:2 и за първи път от средата на първия сет той набързо и безпроблемно взе подаването си. Хубаво бекхенд-воле на Димитров даде позитивно начало на следващия гейм, а грешка на съперника стигна за 30-0. Форхенд-уинър от средата на корта на 76-ия в света намали изоставането му на 30-15, а Гришо пак не можа да осъществи успешна къса от бекхенд - 30-30. По невероятен начин българинът сам си въвлече неприятности с неточен форхенд от печеливша позиция - брейк-бол, който обаче набързо беше отразен със сервис-мрежа. Нов бекхенд в мрежата на Димитров осигури втори шанс за пробив на съперника, а и той беше неутрализиран с перфектен пъви начален удар. Поредицата от непостоянство в изпълненията на Григор продължи с двойна грешка и трети брейк-бол, като тенденцията бе спазена той да бива спасен с хубав сервис (и допълнение с форхенд-уинър). Най-после 20-ият в света си осигури авантаж с невърнато подаване по правата, а ас (номер 2) по диагонала в полето за предимство приключи гейма - 3:2.

Накашима излезе на мрежата, но Григор успя да го надхитри с два удара и да дочака неточност за 0-15. Американецът обаче не се отказа от тази тактика и завърши две поредни такива успешно с волета (30-15), след което Димитров направи удара на мача - минаващ форхенд, докато тича, над най-високата част на мрежата. Грешка от предната страна на ракетата на 76-ия в света осигури шанс за пробив, но веднага отразен с форхенд-уинър по диагонала и съответно дюс. Смач почти от основната линия подплати много остър сервис на Накашима и му осигури авантаж, а пресилен форхенд на Димитров завърши гейма - 3:3.

Григор стигна до коварна къса, но не можа да опонира успешно, защото имаше проблем с баланса на краката и загуби точката - 0-15. Невърнат втори сервис изравни съотношението на 15-15, а директна точка от първи начален удар вече доведе до 30-15. Ас номер 3 по правата доближи българина максимално до взимане на гейма, но малко изненадващо дойде и четвърта двойна грешка - 40-30. Все пак, с комбинация от сервис и форхенд-уинър Димитров дръпна в резултата с 4:3.

Гришо скъса кордаж и прати форхенд-слайс в аут за 15-0, а после пласира перфектен уинър по правата с предната страна на новата си ракета - 15-15. Пресилване на форхенд в движение обаче наклони везните в полза на съперника при 30-15, а после сервис-мрежа на Накашима му даде да се отдалечи с 40-15. Пореден чудесен форхенд-уинър на Димитров възстанови интригата в гейма, а с нова атака от този си удар той разстреля пак противника си и си заслужи дюс. Бекхенд-ретур в мрежата подразни българина, а втори последователен такъв осигури на Накашима изравняване 4:4.

Григор започна с шестата си двойна за 0-15, а форхенд-уинър по обратния диагонал му донесе следващата точка - 15-15. Негова грешка от бекхенд-слайс обаче го постави под леко напрежение при 15-30, но веднага в употреба влезе отличен първи сервис, който беше невърнат за 30-30. Пресилен обратен удар на Накашима доведе до 40-30, а неотразен втори кик сервис направи резултата 5:4.

Форхенд-уинър по правата на Димитров даде позитивно начало и 0-15, а много елегантен минаващ бекхенд матира излезлия на мрежата съперник за 0-30. За съжаление, инерцията леко бе потушена с непредизвикано пресилен форхенд с висока парабола (15-30), но веднага след това перфектно проведено разиграване от основната линия завърши с дочакане на неточност на Накашима - два мачбола. Нова грешка от форхенд на американеца сложи край на срещата - 6:3, 6:4 за 1 час и 54 минути игра.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички