Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Маратон на приятелството в Плевен с благотворителна кауза в помощ на децата с интелектуални затруднения

Маратон на приятелството в Плевен с благотворителна кауза в помощ на децата с интелектуални затруднения

Осмият лекоатлетически Маратон на приятелството в Плевен ще се състои на 22 май 2022 година. Най-значимото състезание за региона се очаква за пореден път да събере в града стотици почитатели на активния начин на живот, обединени около обща благотворителна кауза.

Мотото на тазгодишното издание е "Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения". Всички участници в събитието и решилите да направят дарение ще могат да подкрепят инициативата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения - гр. Плевен. Набраните средства ще се използват за закупуване на материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания - гр. Плевен. Каузата е в продължение на инициативата на второто издание на маратона от 2015 година, когато благодарение на дарения и отделени средства от таксите за участие в състезанието бяха обособени и оборудвани две зали в ЦСРИДУ - Плевен за провеждане на двигателна рехабилитация и за занимания по системата на Монтесори. Всеки, който желае да подкрепи каузата на осмия Маратон на приятелството в Плевен, може да го направи с дарение от уебсайта на събитието - https://plevenmarathon.com/cause/.

Със своите седем издания, в които се включиха общо над три хиляди бегачи от различни държави, спортната проява затвърди името си и се превърна в едно от най-обичаните и чакани спортни събития в страната. Предлагайки голямо разнообразие от дисциплини, Маратонът през годините се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият състезател досега е едва 2-годишен, най-възрастният - на 84, а за тазгодишното бягане в класическата дистанция от 42,195 километра вече има записал се 85-годишен участник.

За да направят събитието още по-привлекателно и достъпно и за начинаещи бегачи, организаторите за втора поредна година включват набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. По този начин състезанието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,195 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), индивидуално бягане на 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос "Аз мога", както и Fun Run Kids - детско бягане с различни дистанции от 300 до 900 метра според възрастовата група с безплатна регистрация. 

Освен състезателната част, осмият маратон в Плевен ще предложи и атрактивна програма на централния градски площад. Тя включва игрите на открито Park+, които по достъпен и забавен начин популяризират активния начин на живот. Всички посетители на града ще могат да участват в занимания с мини-волейбол, тенис, уроци по танци и други активности.

Маратон на приятелството в Плевен е отворен както за професионалисти, така и за любители и всички, които искат да се заредят с добро настроение.  Регистрацията продължава на уебсайтаplevenmarathon.com, като организаторите предлагат безплатно записване за всички участници в 3-километровия масов крос "Аз мога", за децата, които се включат във Fun Run Kids, както и ветераните на възраст над 60 години. За втора поредна годината трасето на състезанието се отваря и за хора с увреждания, които могат да се включат без такса за участие.

"По този начин искаме да покажем, че тези хора са интегрална част от нашето общество и имат равни права с всички останали", споделя за инициативата на събитието Станимира Георгиева, съорганизатор на маратона.

Събитието ще се проведе с помощта на доброволци от страната и чужбина, които се включват както в предварителната организация, така и в деня на събитието. Сред решилите за поредна година да дадат своя принос са цели семейства, които ще пристигнат в Плевен, специално за да са в помощ на Маратона и неговата кауза. Най-малките записали се доброволци досега са едва на 6 и 7 години.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти