МОК: Дайте шанс на мира

МОК: Дайте шанс на мира

(Изпълнителният съвет на МОК не препоръчва участието на руски и белоруски спортисти в международни състезания)

МОК препоръча всички спортисти от Русия и Беларус да бъдат спрени от участие във всякакви състезания
МОК препоръча всички спортисти от Русия и Беларус да бъдат спрени от участие във всякакви състезания

Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) обсъди отново днес дилемата, пред която е изправено Олимпийското движение след нарушаването на Олимпийското примирие от Руското правителство и правителството на Беларус заради започването на военни действия в Украйна.

Олимпийското движение е обединено в мисията си да, за мира чрез спорт и да обедини света в мирна конкуренция извън всички политически спорове. Олимпийските игри, Параолимпийските игри, Световните първенства и Световните купи и много други спортни събития, обединяват спортисти от страни, които са в конфронтация, а понякога дори и във война. В същото време Олимпийското движение, е обединено в чувството си за справедливост да не наказва спортистите за решенията на тяхното правителство, ако те не участват активно в тях. Ние сме ангажирани с честни състезания за всички, без никаква дискриминация.

Международният параолимпийски комитет ще обсъди на 2 март участието на руски и беларуски спортисти в Пекин
Международният параолимпийски комитет ще обсъди на 2 март участието на руски и беларуски спортисти в Пекин

Сегашната война в Украйна, обаче поставя Олимпийското движение пред дилема. Докато спортисти от Русия и Беларус ще могат да продължат да участват в спортни събития, много спортисти от Украйна са възпрепятствани да направят това, поради атаката срещу страната им. Това е дилема, която не може да бъде решена. Ето защо, днес Изпълнителният съвет на МОК разгледа внимателно ситуацията и със свито сърце издаде следната решение:

1. За да защити целостта на световните спортни състезания и за безопасността на всички участници, Изпълнителният съвет на МОК препоръчва на Международните спортни федерации и организаторите на спортни събития да не канят, или разрешават участието на руски и беларуски спортисти и официални лица в международни състезания.

2. Където това не е възможно в кратък срок, поради организационни, или правни причини, Изпълнителният съвет на МОК, настоятелно призовава Международните спортни федерации и организаторите на спортни събития по целия свят да направят всичко по силите си, за да гарантират, че нито един спортист, или спортен служител от Русия, или Беларус няма право да участва с/под името Русия, или Беларус. Руските, или белоруските граждани, независимо дали са индивидуални, или отборни, трябва да се приемат само като неутрални спортисти, или неутрални отбори. Не трябва да се показват национални символи, цветове, знамена, или химни.

Когато, при много екстремни обстоятелства, дори това не е възможно, в кратък срок, поради организационни, или правни причини, Изпълнителният съвет на МОК оставя на съответната организация да намери свой собствен начин за ефективно справяне с описаната по-горе дилема.

В този контекст Изпълнителният съвет на МОК разгледа по-специално предстоящите Параолимпийски зимни игри в Пекин 2022 г. и потвърди пълната си подкрепа за Международния параолимпийски комитет (IPC) и игрите.

Международният олимпийски комитет (МОК) предлага да бъде забранено на руските и беларуските спортисти да участват във всички международни спортни събития.

МОК отне на Путин златните олимпийски ордени
МОК отне на Путин златните олимпийски ордени

МОК също така обяви, че е оттеглил и олимпийския орден на руския президент Владимир Путин.

Путин е удостоен с най-високото отличие на олимпийското движение през 2001 г.

Вицепремиерът Дмитрий Чернишенко и Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на изпълнителната власт на президента, също са лишени от титлата си.

МОК заяви, че решението е взето в резултат на „изключително тежкото нарушение на олимпийското примирие и други нарушения на олимпийската харта от руското правителство в миналото“.

Изпълнителният съвет на МОК приветства и оценява многото призиви за мир от атлети, спортни служители и членове на световната олимпийска общност. МОК се възхищава и подкрепя по-специално призивите за мир от руските спортисти.

Изпълнителният съвет на МОК потвърждава пълната си солидарност към украинската олимпийска общност. Те са в нашите сърца и мисли. Изпълнителният съвет на МОК се ангажира да продължи и засили усилията си за хуманитарна помощ. Ето защо Изпълнителният съвет на МОК, днес създаде фонд за солидарност. В този контекст МОК изразява своята благодарност към Националните олимпийски комитети (НОК) и Международните спортни федерации, които вече подкрепят украинските спортисти и техните семейства.

Изпълнителният съвет на МОК продължава да следи отблизо ситуацията. Тя може да адаптира своите препоръки и мерки според бъдещото развитие.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти