Климатичните промени застрашават Олимпийските игри и зимните спортове

Климатичните промени застрашават Олимпийските игри и зимните спортове

Климатичните промени застрашават не само Олимпийските игри, а и зимните спортове като цяло, сочи доклад на специалисти, публикуван преди началото на Пекин 2022. Те твърдят, че условията стават все по-опасни за участниците в състезанията.

Олимпиадата в Пекин ще бъде първата в историята, която се провежда върху 100 процента изкуствен сняг. За него се грижат над 100 генератора и 300 оръдия.

"Това поглъща огромни количества енергия и вода, вкарва в нужда употребата на химикали и прави покритието непредвидимо и опасно", се казва в съвместния труд на "Групата по спорт и екология" към Университета в Лафбъроу и организацията за защита на околната среда "Да запазим нашите зими".

Пекин и околните територии ще използват приблизително 49 милиона галона (1 галон = 3.785 литра) вода, третирана с химикали, за да създават изкуствения сняг, продължава докладът. Въпреки че Китай твърди, че използва само дъждовна вода, високата й употреба за Олимпиадата намалява така или иначе малкото ресурси за региона. Друго доказателство за климатичните промени е самият факт, че снегът трябва да се произвежда за Олимпийски игри.

"Рисковете са ясни. Глобалното затопляне застрашава бъдещето на зимните спортове и намалява броя на курортите, които могат да предложат натурални условия за провеждане на Олимпийски игри", продължават изследователите.

От Шамони 1924 насам Зимни Олимпиади са приемали 21 градове или курорти. Изследването прогнозира, че до 2050-а година едва 10 от тях ще могат да приемат повторно Олимпийски игри с натурален сняг. Самият Шамони е под "голям риск", заедно с курорти и градове в Норвегия, Франция и Австрия. Ванкувър, Сочи и Скуо Вали в САЩ са в категория "ненадеждни".

Още от Зимни спортове

Виж всички