Ски отборът на РВД е четвърти в света

Ски отборът на РВД  е четвърти в света

България спечели домакинство на световното през 2024, след оспорвана битка с Германия и Норвегия

Четвърто място в отборното класиране на гигатски слалом завоюва ски отборът на РВД на световното първенство за ръководител полети в Ла Тюл, Италия. Шампиони станаха контрольорите от Франция. В алпийската дисциплина на състезанието най-доброто време за българския отбор постигнаха Светлин Цветанов при мъжете, нареждайки се на 5-то място в гиганския слалом и Росица Терзиева, която се класира 7-ма при дамите. Българският отбор се поздрави и с място на почетната стълбичка, след като самоковецът Георги Доганов мина блестящо по трасето за ски бягане и спечели бронзов медал.

22-ма ръководител полети представиха повече от достойно страната ни в Италия. Общо 39 отбора, от над 20 държави и над 400 състезатели от цял свят участваха в тазгодишното първенство на планетата. Свои отбори освен почти всички европейски държави, имаха още САЩ, Канада и Австралия.

Първенството по ски за ръководител полети под името GFL - Golden Flight Level се проведе за 47-ми път при много строги противопандемични мерки. Домакините изискваха носене на защитни маски дори на ски пистите, а достъпът до тях ставаше единствено със зелен сертификат.

Най-добрата новина за България от италианските Алпи дойде в последния състезателен ден, когато бе обявено името на страната домакин на световното първенство през 2024 г. След изключителна презентация на нашата кандидатура от капитана на отбора ни - Богомил Славчев, България събра най-много гласове и спечели домакинството на GFL 2024. Най-сериозните ни конкуренти за организирането на шампионата бяха Германия и Норвегия.

“Много сме щастливи и горди от доверието и подкрепата от колегите! Нямам съмнение, че световното в Банско ще покрие всички очаквания за ниво на организация и състезание, каза капитанът Славчев и добави, че на тазгодишният GFL българският отбор е реализирал най-доброто си класиране от 2008 г, когато за първи път родните ръководител полети участваха в световната скиорска надпревара”, заяви капитанът Богомил Славчев.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти