Вая Драганова: За мен е истинско удоволствие, чест и отговорност да бъда част от новия ансамбъл на България

Вая Драганова: За мен е истинско удоволствие, чест и отговорност да бъда част от новия ансамбъл на България

Капитанът на новия ансамбъл по художествена гимнастика Вая Драганова е трето поколение гимнастичка. Тя даде общирно интервю за фейсбук страницата на БФХГ, в което разкри целите и мечтите си в спорта. 

"Уникално за мен е, че аз съм трето поколение гимнастичка (след баба ми и майка ми). Буквално съм закърмена с любовта към художествената гимнастика. От тригодишна съм в залата и растях с красотата на този спорт. Целият ми живот досега е гимнастика. Без съмнение семейството ми и тяхната любов бяха и са моят стълб, за който винаги съм се хващала при бурите в живота ми. Те винаги са вярвали в мен и са ме подкрепяли безусловно", заяви Драганова. 

"Пътят ми е дълъг - вече 15 години и продължавам да го вървя към големия килим. Като се замисля осъзнавам, че при мен историята с художествената гимнастика, е започнала много преди да се родя, още с моята баба, която и досега пази огъня на любовта към този спорт. Още от малка са ми казвали, че съм родена за гимнастичка, но за мен винаги е било любов от пръв поглед. Бях очарована от това, което правят каките в залата, колко са пластични и красиви, как танцуват под ритъма на музиката, как разказват приказни истории с уред", добави тя. 

"След приемането ми в националния отбор трябваше да живея в София сама, но моите родители решиха, че на тази крехка възраст не могат да го допуснат, преместиха се и те и започнаха отначало кариерите си. Едновременно с преместването се прехвърлих в клуб "Левски Триадица", като от тогава досега мой личен треньор е Марияна Памукова. Благодарение на нейното търпение, обич и труд постигнахме много в изграждането ми като състезател по художествена гимнастика и член на националния отбор. Дължа най-много на нея постиженията ми до момента в спорта и спечелените титли и медали от държавни и международни състезания", каза още Драганова. 

"Аз станах част от националния отбор още на 12 години и до момента съм част от него, естествено винаги след тестове. По-трудно беше да отстоявам и доказвам непрекъснато правото да остана част от националния отбор на България. Този път бе труден и дълъг, осеян с препятствия, конкуренция, много труд, надграждане на умения и непрекъснато доказване. Път, извървян до момента с незаменимата подкрепа на личния ми треньор Марияна Памукова, приятелството на Боряна Калейн и любовта на моите близки. Винаги ми е доставяло удоволствие, докато бях индивидуална състезателка да играя в ансамбъла на клуб "Левски Триадица" и усещането за споделената радост от шампионската титла, е несравнимо. Ето защо за мен е истинско удоволствие, чест и отговорност да бъда част от новия ансамбъл на България, с желание и надежда да бъдем достойни наследнички на поколения златни момичета и олимпийските шампионки от Токио 2020", добави грацията.

"Боряна Калейн винаги е била гимнастичката, на която съм се възхищавала и е пример за мен, но винаги съм искала и съм се стремяла да бъда различна, със свой собствен стил и изявена индивидуалност. Уверена съм, че с момичетата ще станем истински отбор, един организъм, семейство. Очаквам да даваме винаги сто процента от себе, да оправдаем доверието на треньорите и да направим горди и щастливи всички почитатели на художествената гимнастика", заяви Драганова. 

*пълното интервю е публикувано във фейсбук страницата на БФХГ.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти