Бостън Брюинс извади от употреба номера на първия чернокож играч в НХЛ

Бостън Брюинс извади от употреба номера на първия чернокож играч в НХЛ

Уили О'Рий, който промени историята, ставайки първият чернокож играч в НХЛ, беше включен в Стената на славата на Бостън Брюинс. В негова чест клубът извади от употреба екипа с номер 22 в нощта преди мача с Каролина от първенството.

"Искам да кажа на феновете на Брюинс, че още преди някои от вас да се родят, за мене беше чест да играя за отбора. Благодаря Ви за вашата огромна любов и подкрепа, каза О'Рий във видео отправено към публиката и излъчено във вторник вечерта. Това е незабравим ден за мене. Разтърсен и развълнуван съм, че ще бъда завинаги част от Брюинс".

В момента на 86 години, О Рий е 12-ият играч на клуба, чиято фланелка е извадена от обръщение и номерът повече няма да се ползва, присъединявайки се към Боби Ор, Рей Бърк и Кам Нийли, както и други легенди на клуба.

Градската управа на Бостън нарече 18-и януари "Ден на Уили О'Рий". След първия си мач за клуба на 18-и януари 1958-а година бариерата за цветнокожи играчи буквално е вдигната. Той записва 44 мача за два сезона, включително 43 мача през по-силния си сезон 1960/1961, в които реализира 4 гола и подава 10 асистенции при 62 изстрела към вратите.

През 2018-а година беше избран и за член на Залата на славата на хокея на лед за приноса му към този спорт и към разнообразието.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти