Исторически пробив: Двама българи в управата на световния хокей

Исторически пробив: Двама българи в управата на световния хокей

Сериозен пробив реализира родният хокей, след като двама наши представители са включени в комисиите на световната федерация, което се случва за първи път в историята.

Шефът на федерацията ни Мартин Миланов е в тази по състезанията и координацията, която се оглавява от шведа Андерс Ларсон, а секретар е Кристиан Хофщетер. Освен Миланов в нея са Дмитрий Курбатов (Русия), легендата на НХЛ Джон Ванбиесбрук (САЩ) и Петер Занер (Швейцария). В нея като експерти работят Йохан Хемлин, Мати Нурминен, Ерик Роперт и Скот Салмонд.

Генералният секретар Стоян Бъчваров пък е експерт в комисията по развитието на играта, като специално отговоря за формата 3 на 3. Тя се оглавява от Петер Бриза, бившия вратар на националния отбор на Чехословакия, а секретарят е същият като в тази на Миланов. Членове са Улрик Ларсен (Дания), Анди Милс (Нова Зеландия), Марко Валенчич (Хърватия) и Тео ван Гервен (Нидерландия). Освен Стоян Бъчваров като експерти са Игор Андрейкович, Кристин Дюшан и Мануела Грогер-Шнайдер.

Комисията на Мартин Миланов вече е обсъдила положението с олимпийските игри в Пекин, като се разглеждат няколко варианта относно това колко може да е минималният брой състезатели в един отбор, за да може да се играе в условията на пандемия. Вероятно ще бъде прието това да са 15 играчи и двама вратари. Двата отбора, ако имат прекалено много заразени, ще получават по една точка, без дори мачът да се играе. В елиминациите, ако паднеш под минимума, изгаряш и може да бъдеш сменен от следващия в ранглистата. Всички предложения ще бъдат разгледани от борда на световната федерация, преди да бъдат приети за окончателни.

Турнирът по хокей остава най-интересният на олимпиадата, въпреки че НХЛ обяви, че няма да пусне играчите си. В момента един след друг дори ветерани се връщат на леда, за да може да участват на олимпиадата. Последният е легендарният Ерик Стаал, който се върна на леда за “Айова Уайлд” и дори вкара първия си гол в една от долните лиги. Той иска да влезе в състава на Канада за Игрите в Пекин.

"24 часа"

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти