Чави: Проблемите ни по-скоро са психологически

Чави: Проблемите ни по-скоро са психологически

Барселона преживява тежък период, тъй като отпадна от Шампионската лига, а в първенството изостава на 16 точки от лидера Реал Мадрид. В неделя тимът гостува на Осасуна, а треньорът Чави Ернандес е амбициран бързо да вдигне играчите на крака. Ето и акцентите от пресконференцията му:

Преживяхте ли загубата в Мюнхен?

Да. Не сме далеч от това, което искаме: да сме смели и да играем добре. Трябва да изградим някои тактически навици. Отборът е на нужното ниво да се състезава с най-силните и да се бори за трофеи. Срещу Байерн имахме и психологически проблем.

Как се отразява отпадането от ШЛ?

Нужно е да възстановим отбора емоционално. Утре имаме нов шанс за това. Срещу Байерн видяхме един по-слаб тим на Барселона и трябваше да приемем, че съперникът е по-силен от нас. Работим да върнем Барса на мястото, на което заслужава да бъде. Проблемът по-скоро е психологически, отколкото чисто футболен.

Имат ли футболистите ви нужния опит?

Няма да мисля за най-лошия сценарий, а ще работим върху това да можем да завоюваме купи. От месец насам правим точно това. Резултатите все още ги няма, но се трудим здраво. Трябва да сте и реалисти, защото преживяваме труден етап.

Реализирането на положенията?

Това по-скоро е психологически проблем. Момчетата трябва да си вярват, а това вече е моя работа. Окуражаваме ги, но и те трябва да бъдат смели и да опитват да вкарват. В Барселона трябва да си топ и да не се отказваш, когато нещата не се получават.

Има ли играчи от тима, които са непродаваеми?

В момента всички са такива. Не можем да си позволим да се разделим с никого. Остават ни три мача до края на годината и трябва да се справим добре. След това вече ще говорим за трансфери.

Започнахте всички отначало?

Завърши един цикъл от историята на Барса и веднага стартира нов. Нужно беше да се започне от нулата.

Нови попълнения?

Отборът винаги трябва да става по-силен. За тази цел има трансферен прозорец. Между мен и ръководството тече комуникация, имахме няколко ползотворни срещи. Бях ясен пред шефовете, но пък и в клуба е налице финансов проблем.

Каква е атмосферата в съблекалнята?

Оптимист съм. Утре ни предстои нов финал и не можем да си позволим да губим повече точки. Нямаме друг избор, освен да се борим. Не сме в най-щастливия етап от историята на клуба, но трябва да вдигнем главите горе.

Какво е мнението ви за Люк де Йонг?

Той е изключителен професионалист. Футболните му характеристики са различни от тези на Мемфис и може да бъде решение за някои от проблемите ни. Трябва да се възползваме от качествата му.

Още от Футбол свят

Виж всички