Шампионският ансамбъл опроверга мита за гладните гимнастички

Шампионският ансамбъл опроверга мита за гладните гимнастички

Момичетата от шампионския олимпийски ансамбъл по художествена гимнастика опровергаха мита за гладните гимнастички. 

“Никога не сме се ограничавали с каквато и да е храна. Не ползваме услугите на спортен диетолог. Просто всяка от нас е била достатъчно съвестна, за да изглежда добре на килима. Естествено винаги сме се хранили с качествена храна, защото тя е в основата един спортист да има добра и качествена енергия“, заявиха носителките на златните медали от Токио 2020 в епизод 12 на образователно студио на столичния плувен клуб Олимп“ „Ще се срещнем на върха“.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафиров говорят за цената на сбъдната олимпийска мечта, каква е ролята на хореографа, на балетния педагог, на спортния психолог, масажиста, на диетата. 

Ще излязат за последно на 16 декември в зала „Арена Армеец“ , за да сложат със спектакъла „Сън“ край на приказката, която започнаха да пишат преди 5 години. 

Няма резервация за златото

“След успеха в Токио вярваме, че залите по художествена гимнастика ще се напълнят. Едно от най-ценните неща от успеха в Токио е да дадем вяра и надежда на най-малките деца. Нашата победа мотивира не само децата, но и утвърдени състезатели във всички спортове, защото показа, че е възможно. Златният медал не е резервиран, той е за най-добрия.“

Тренировка за ума

“Психическата подготовка е изключително важна. Преди състезания правехме сеанси. Първо има момент на събуждане на мозъка - правим различни упражнения чрез различни техники. После си представяме съчетанията, като е много важно да знаем, че контролираме всичко. Че нещата не просто ни се случват, а че мозъкът контролира тялото. Когато това се осъзнае и прилага, нещата се получават.

Трябва да имаш тази готовност и решителност, че без никакви съмнения в себе си отиваш и правиш елементите, които си тренирал без да се замисляш. Първата мисъл, която ти дойде, е правилната. Не трябва да се разколебаваш от съмнения. Това просто води до грешка. И то голяма грешка. Така че, психическата подготовка да си създадеш тази нагласа е много важна.“

Белмекен – върхът, от който се тръгва към върха

“Художествената гимнастика се е променила много (от ерата на Нешка Робева – б. р. Голямата специалистка гостува в епизод 2 на “Ще се срещнем на върха“). Много по-интензивна е. Спортът ни е по-силов.  Докато преди телата на състезателките са били наистина много грацилни, сега мускулатурата ни трябва да е много силна. Да си физически отлично подготвен най-малкото, за да можеш да си  издържаш в тренировките. 

За тази цел всяка година в подготвителния период имаме високопланински лагер на Белмекен, където нашият кондиционен треньор Цветелина Кирилова (многократна шампионка в леката атлетика) ни води тренировките. Те са абсолютно различни от тези в нашия спорт. По-скоро са близки до леката атлетика.

Стъпка по стъпка

“Когато имаш крайна цел е много по-лесно да преминаваш през трудностите. Колкото и странно да е, всяка от нас може да разкаже истории за неуспехи и провали. Но това, което ни е бутало напред е, че сме имали финална цел.“

Най-ценният урок от спорта

“Никога не трябва да се отказваш. Дори трябва да си малко луд, търпелив и много отдаден. Неуспехите са уроци, те ни научиха на много, те са основната причина за нашите успехи. Трябва да преминаваме през тях без да губим желанието и ентусиазма си. Трябва да си с нагласа, че когато постигнеш даден връх, там е хубаво, но си за кратко. Както казва нашият треньор: „Няма да е все така.“ Когато преживяваш трудни момент пак няма да е така.“

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти