Катрин Тасева: Целите ми са да трупам опит като млад треньор

Катрин Тасева: Целите ми са да трупам опит като млад треньор

Една от най-успешните гимнастички в последните години Катрин Тасева иска да трупа опит като треньор и да предаде своите знания на следващите поколения състезателки. Тасева, която прекрати кариерата си след олимпийските игри в Токио 2020, днес празнува рожден и имен ден.

"Наистина извървях доста дълъг път, който като върна сега назад, ми се струва като миг. Сама се запалих по спорта, когато на тренировки гледах по-големите и исках да бъда като тях", каза гимнастичката в специално интервю за Фейсбук страницата на БФХГ.

Тасева признава, че й е било трудно да спечели квота за Игрите в японската столица. Тя се класира 14-а на Олимпиадата в Токио.

"Трудно беше. Световното първенство в Баку беше физически и психически трудно състезание да издържиш, защото всеки очакваше това от нас. До мен безусловно бяха Бранимира Маркова, Силвия Стойнева, г-жа Илиана Раева, семейството ми, имах подкрепа и се радвам, че и днес продължавам да я имам", добави Тасева, който днес навършва 24 години.

Грацията разкри, че не й е било трудно да се откаже от спорта.

"Не беше толкова трудно, а логично вземане на решение. Бях го решила още преди Европейското първенство във Варна 2021, че след Олимпийските игри в Токио ще приключа и няма да мога да издържа на тази трудна и тежка гимнастика. Смятам, че съм дала достатъчно и съм направила най-доброто, и някак си съм се изчерпала", каза Тасева.

Сега тя работи като треньор с млади състезателки и се надява да бъде запомнена като новатор.

"Може би искам да оставя следа като един новатор, една ексцентрична гимнастичка, която искаше да покаже една различна гимнастика от това, което се играеше до този момент. Имах усещането, вярата, че мога да постигна нещо голямо. Като сили усещах, че го мога, исках го и го правех, но не мога да осъзная докъде съм стигнала. Сега започва нещо ново, което не е толкова ново, но е различно. И както се казва най-доброто предстои. Моите цели са да трупам опит като един млад треньор, но мисля, че имам достатъчно опит и знания, които съм поела от Бранимира Маркова и Силвия Стойнева, които искам да предам на следващите поколения", добави Катрин Тасева.

* Пълното интервю е публикувано във фейсбук страницата на БФХГ.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти