Гледай на живо

Югозападна Трета лига: Кюстендил - Балкан (Ботевград)

АФБФ получи лиценз като управляващ орган на американския футбол в България

АФБФ получи лиценз като управляващ орган на американския футбол в България

"През 2017 г. Федерацията по американски футбол в България загуби лиценза си. До 09.08.2021 г. американският футбол в България беше в безтегловност. АФБФ получи лиценз като управляващ орган на спорта след две години работа по привличане на играчи, създаване на клубове и намиране на спонсори и след обстойна проверка от Министерството на Младежта и Спорта, включително специално създадена комисия, която отхвърли като несъстоятелна жалбата на друга, претендираща за легитимност организация.

В момента в АФБФ членуват седем клуба. Осмият, в Перник, е в процес на регистрация, а целта ни е в рамките на следващия сезон бройката да се удвои. Всички клубове получават от АФБФ помощ под формата на екипировка и договаряне на преференциални цени при наемане на терени за подготовка.

Въпреки че сме федерация на два месеца вече организирахме два кръга от Националния Шампионат по флаг футбол и до края на годината ще проведем още един. Проведохме и курс за съдии водени от единственият лицензиран в България съдия.

В момента работим и по възстановяване на членството ни в международната федерация по американски футбол (IFAF) откъдето страната ни беше изключена през 2016 г. заради участието от страна на бившото управително тяло в България в опита за разкол.

В същото време стари клубове, играещи фул такъл, несъгласни с това ние да ръководим АФБФ и въобще да представяме американския футбол в България, ни приканват за участие в мачове помежду ни, като изгубилият отбор, и съответно федерация, да се разформирова и закрие.

Това няма как да се случи, защото подобни мачове нямат никаква правна стойност, а и не се провеждат в нито един спорт. Целта им е да задоволят единствено амбициите на жадуващи за власт лица. Нашият спорт е съревнование, а не завладяване и ликвидиране. Въпреки непрестанните необосновани нападки към нас ние оставаме отворени за всички играчи от старите клубове. Ще работим с всеки, който обича американския футбол. Ще приемем критика и съвети, но ще работим по правилата на АФБФ.

Сигурен съм, че до една година нашите инициативи, събития и първенства ще заслужат уважението на всички. И да завършим с нещо красиво: очаквайте съвсем скоро появата за първи път в България на женски отбори по флаг футбол и фул такъл американски футбол."

С уважение

Иво Атанасов

Председател на АФБФ

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти