Томас Бах: Зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат важен момент за обединяване на света

Томас Бах: Зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат важен момент за обединяване на света

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че Зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат важен момент за обединяване на целия свят в дух на приятелство и солидарност.

Бах присъства на церемонията по запалването на олимпийския огън в Древна Олимпия.

"Именно тук, в Олимпия, на тази свещена земя, древните гърци проведоха Олимпийските игри като празник. Все още сме благодарни на гръцкия народ за този ценен дар за цялото човечество. Ето защо бих искал да благодаря на президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, че ни почете с присъствието си днес, демонстрирайки пряката връзка между съвременна Гърция и това благородно наследство", каза в речта си Томас Бах.

Той добави, че олимпийските игри са универсални.

"Те стоят над всички различия, които ни разделят. Олимпийските игри обединяват човечеството в цялото му многообразие. В нашия крехък свят, където конфликтите и недоверието се засилват, Олимпийските игри винаги изграждат мостове и укрепват приятелството", каза президентът на МОК, отбелязвайки че по време на древните Олимпийски игри е обявено свещено примирие - екехерия.

"Това олимпийско примирие осигури прекратяване на военните действия, което позволи на спортисти и зрители да стигнат безопасно до Олимпия и да се върнат у дома. Екехерия показва, че още древните гърци са разбрали, че за да разгърнат олимпийските игри обединяващата си сила те трябва да стоят над всеки политически конфликт. Така, от преди 3 хиляди години е съществувала неразривна връзка между Олимпийските игри и света", подчерта Бах.

Според него в тези трудни времена, през които преминава населението на планетата, "зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат важен момент за обединяване на целия свят в духа на приятелството и солидарността".

"Най-добрите състезатели в зимните спортове ще се състезават помежду си за олимпийска слава, живеейки мирно и заедно под един покрив в олимпийското село. Всички спазват едни и същи правила, всички сме равни, независимо от социалния произход, пола, расата, сексуалната ориентация или политиката убеждения. Спортистите ще ни покажат, че можем да вървим по-бързо, можем да се стремим към по-високо, можем да станем по-силни, ако сме заедно и солидарни ", каза още президентът на МОК.

Той отбеляза, че Пекин ще остане в историята като първият град, който някога е бил домакин на летни и зимни олимпийски игри.

"Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година ще свържат китайския народ със света, като изпълнят визията на Китай за привличане на 300 милиона души към спорта на сняг и лед, променяйки завинаги зимните спортове. Целият свят ще види тази страст, докато Китай приветства най-добрите спортисти в зимните спортове. В момента искам да благодаря на организационния комитет на Пекин 2022 и на целия им екип за отличната подготовка на олимпиадата. Ние можем да сме сигурни, че нашите китайски партньори и приятели ще бъдат домакини на изключителни зимни олимпийски игри", каза Бах.

По време на днешната церемония в Древна Олимпия трима тибетски активисти, защитници на човешките права, нахлуха в храма на Хера, където се пали огънят, и се опитаха да опънат транспарант срещу дългогодишното потисничество на Китай.

Според информация на агенция Асошиейтед прес на транспаранта е имало надпис "Не на игрите на геноцид".

Активистите са били отстранени от охраната.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти