Борис Станков: Костадинов изрече сериозни лъжи

Един от хората в екипа на кандидата за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов - Борис Станков, обвини в изричането на лъжи вицепрезидента на централата Емил Костадинов. Пред колегите от БНТ Станков говори по актуалните теми преди конгреса:

Бербатов дава пресконференция утре
Бербатов дава пресконференция утре

"Емил Костадинов заема висока длъжност в БФС, но изрече сериозни лъжи и показа некомпетентност на теми, на които би трябвало да е добре запознат. Учуди ме, че каза, че нито един от другите кандидатите не е представил програма. Още април месец имахме близо два часа пресконференция, на която беше представена доста детайлна програма. Отделно преди две седмици пуснахме уеб сайт, на който е качена цялата програма, приоритетите. 

Г-н Костадинов спомена, че тяхната програма е изпълнена на 100%, участвал съм в изготвянето на тази визия, това не е програма, а визия, в която има доста статистика, самите цели са сбити в около 15 страници. Тази програма не е изпълнена дори наполовина - класиране на националния отбор през 2020 година, това е първото нещо, което най-очевидно не е изпълнено. Друг пример - десетгодишна концепция за развитие на детско-юношеския футбол. Къде е тази концепция и защо тя не стана достояние на цялата общественост? 

Лечков отписа шансовете на Бербатов за шеф на БФС
Лечков отписа шансовете на Бербатов за шеф на БФС

Близо 100 000 активни деца и младежи да се занимават с футбол, 2017 година са били 43 000 - тоест, целта е близо два пъти да се увеличи тази бройка. Ще е интересно на самия конгрес да чуем дали тази цел е изпълнена. И не на последно място 50% от цялото общество да се занимава под някаква форма с футбол. Само посещаемостта на националния отбор е показателна българите колко се интересуват въобще от футбол, за голямо съжаление. 

Когато започнахме кампанията, търсехме градивен дебат с всички кандидати, би трябвало всички кандидат-президенти да дебатират. Ставаме свидетели на нападки, в които не бихме искали да влизаме, но самите обстоятелства ни предизвикват. Интегралната бюлетина не е достатъчна, има много други точки за конгреса, които са на нашия уеб сайт - например делегатите да гласуват пред цялата зала, има качени видеа как се гласува на конгресите на ФИФА и УЕФА. Конгресът трябва да се предава на живо. 

Хубаво е, когато човек се изказва по определени теми да е достатъчно добре запознат. Проектите се предлагат на ФИФА и УЕФА от федерациите, тоест, БФС можеше да изгради една по-малка база, която да обслужва нуждите само на националните отбори и всички други проекти да бъдат за детско-юношеския и аматьорския футбол. 

8 Димитър Бербатов в "Гостът на Sportal.bg" преди битката с Борислав Михайлов за БФС

Дали се занимаваме с интриги? Не, нашият екип е изцяло с чисти намерения. Мисля, че многократно го доказахме с всички публични изяви. За пръв път кандидат за президент и нашият екип направи срещи в цялата страна. Нашата цел беше да видим какви са проблемите на аматьорските и професионалните клубове по места. Чуваме, че в момента се организират срещи с клубовете, само че при съмнителни обстоятелства, в ресторанти. Смятам, че клубовете ще оценят, че ние се опитахме да разберем техните проблеми. 

Нашата програма беше променена в хода на обиколките, защото много от клубовете дадоха много разумни идеи. Голяма част от клубовете са за промяна, много отчаяни са, а промяната е тук. Нека когато отидат на конгреса, да гласуват по съвест. Излиза много притеснителна информация от досиетата на Пандора, всеки трябва да знае, че бъдещето на футбола е заложено на карта, всеки трябва да си тръгне от конгреса с чиста съвест. В БФС работят кадърни хора, не може всички да се поставят под общ знаменател. Нашата цел е да изградим една модерна и добре структурирана федерация, защото в момента БФС не е такава. Твърди сме готови да направим промяната", заяви Борис Станков. 

Още от БГ Футбол

Виж всички