В Англия ще тестват забранена преди години практика

В Англия ще тестват забранена преди години практика

В Премиър лийг и Чемпиъншип са готови да върнат възможността да има правостоящи фенове по стадионите. Това беше забранено през 1994 година в резултат на анализ на инциденти като този на “Хилзбъро” пет години по-рано, когато загинаха 94 души. Липсата на контрол върху феновете в такива зони предполагаше неприятни случки, заради което тогава беше решено, че занапред привържениците трябва да заемат само седящи места. 

Сега обаче Комисията по безопасност на спортните обекти (SGSA) кани клубовете от първите две нива на местния футбол да предложат проекти за сектори за правостоящи зрители на своите стадиони. Одобрените да участват в експеримента ще могат от 1 януари до края на сезона да настаняват там фенове. Целта е да се види дали може да се гарантира безопасността на запалянковците, след което ще се вземе решение дали старото ограничение да отпадне. 

Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм, Челси и Ливърпул вече изградиха такива зони на своите стадиони и се очаква да кандидатстват за участие в експеримента. 

"Вече заявихме ясно, че ще работим с феновете и клубовете за въвеждането на стандарти за безопасност на футболните стадиони. През следващата година ще проверим дали инсталирането на седалки с бариери пред тях ще има положителен ефект върху безопасността", каза спортният министър Найджъл Хъдълтън.

"След като проучването ни завърши и трибуните отново са пълни, вече е време да направим следващата стъпка. Нямам търпение да говорим с клубовете, които искат да се включат в началото на тази програма. За да участват, те трябва да имат "необходимата инфраструктура" и в сектора за гостуващи фенове. Също така, обособените зони за правостоящи не бива да блокират видимостта на други фенове”, добави Хъдълтън.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти