Грузинска легенда съди "Нетфликс" заради хитова продукция

Грузинска легенда съди "Нетфликс" заради хитова продукция

Легендата на женския съветски шахмат - грузинката Нона Гаприндашвили, заведе съдебен иск за 5 милиона долара срещу "Нетфликс", обвинявайки компанията, че в хитовата серия "Дамски гамбит" кариерата й е описана по "сексистки и дискриминационен начин".

"Нетфликс" излъга съвсем съзнателно за успехите на Гаприндашвили", се казва в част от жалбата. В сериала, излъчен от базираната в Калифорния американска компания, един от персонажите твърди, че грузинската шампионка "никога не се е изправяла срещу мъже в състезание". Това твърдение е, "очевидна лъжа, освен, че е сексистко и дискриминационно", се казва в жалбата, депозирана пред калифорнийски съд. В жалбата се припомня, че 80-годишната вече Гаприндашвили се е изправяла срещу десетки мъже по време на успешната си кариера, като е победила 28 от тях.

Към това се добавя и обидата от това, че "Нетфликс" описва Гаприндашвили като рускиня, знаейки, че тя е грузинка и грузинците са страдали от руско потисничество в периода, в който са били част от Съветския съюз", добавят адвокатите на шахматната шампионка.

В комюнике от "Нетфликс" уточняват, че имат "възможно най-голямото уважение към госпожа Гаприндашвили и нейната страхотна кариера, но тази жалба няма никакво основание". 

Нона Гаприндашвили е родена през 1941 година в Зугдиди, в Източна Грузия. Тя играе шахмат от 13-годишна възраст, а през 1977 година става първата жена гросмайстор в историята на шаха. Тя печели световното първенство за жени на 20 години и четири пъти защитава титлата си, преди да загуби короната през 1978 година от друга грузинка Мая Чибурданидзе.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти