Олимпийски финал за Ивет Горанова!

Олимпийски финал за Ивет Горанова!

Ивет Горанова продължи да пише история в българското олимпийско карате, като се класира на финала в категория до 55 кг в Токио 2020. Тя победи с 4:3 австрийката Бетина Планк и ще донесе на България минимум сребърен медал.

22 Ивет Горанова на Олимпийските игри в Токио

Както протичаха и предишните битки с българско участие, в първата минута състезателките бяха по-предпазливи и не записваха оценки, макар по-активната от двете да беше именно Ивет. Хубавото бе, че тази агресия и донесе 1 точка чрез “юко”, а само десетина секунди по-късно беше регистриран още един точен удар с ръка в полза на Горанова.

37 Ивет Горанова със златен медал в Токио 2020🥇

В следващата минута Ивет можеше да демонстрира и великолепната си защита,  която показа още в квалификациите. Тя не допускаше успешни атаки на опонентката ѝ, но 58 секунди преди края падна по гръб. За щастие, на Планк не беше присъден “ипон”, а 33 секунди преди края дойде ред за третото “юко” - 3:0. 

При оставащи 17 секунди от екипа на австрийката поискаха видео преглеждане и Планк получи 3 точки за “ипон”, с което изравни резултата, но предимството все още беше за Ивет. Горанова дори не се задоволи с това цифрово съотношение и вкара още един удар с ръка за 4:3. Така при изтичане на времето тя триумфира и започна да празнува класирането си на финала.

Австрийката е двукратна бронзова медалистка от световните първенства в Мадрид 2018 и Линц 2016, както и европейска шампионка от 2019-а, а има още два сребърни и един бронзов медал от континентални първенства.

За класиране на Олимпийските игри Ивет Горанова направи същински подвиг, печелейки цели 7 от 9 мача, разиграни в рамките само на един ден, което е уникално по рода си предизвикателство - физически и психичекси. В Токио 2020 тя записа три блестящи победи и влезе в историята с достигането до зоната на медалите при първото провеждане на карате турнир под петте преплетени кръга.

Правила

За удар с ръка, което се нарича "юко", се присъжда 1 точка.

За удар с крак в тялото, което се нарича "вадзари", се присъждат 2 точки.

За удар с крак в главата или подсечка със завършваща техника, което се нарича "ипон", се присъждат 3 точки.

Всяка приложена техника от изброените трябва да бъде "завършена" с боен вик.

При 8 точки разлика срещата приключва автоматично с победа на водещия в резултата.

Всяка среща продължава 3 минути.

При равенство 0:0 се присъжда реми и двамата състезатели получават по 1 точка.

При равенство 1:1, 2:2 и тн печели този, който първи е записал точка в актива си в мача.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти