Георги Вангелов не можа да се пребори за бронз в Токио 2020

Георги Вангелов не можа да се пребори за бронз в Токио 2020

При дебюта си на олимпийски игри представителят на България в борбата свободен стил, категория до 57 кг, Георги Вангелов загуби битката за бронзовия медал в Токио 2020.

9 Георги Вангелов загуби мача за бронзовия медал в категория до 57 кг в Токио

Нашият представител се включи в репешажите рано тази сутрин и победи с технически туш Оскар Едуардо Тигрерос Урбано от Колумбия. Със загуба 1:5 обаче той не можа да вземе бронз, който отиде при противника му Нурислам Санаев от Казахстан. 

9 Георги Вангелов загуби мача за бронзовия медал в категория до 57 кг в Токио

Казахстанецът е сребърен медалист от Световното първенство в Будапеща 2018 и бронзов от планетарния шампионат в Нур-Султан 2019. Отделно има злато от Азиатското първенство в Бишкек, Киргизстан 2018 и бронз от шампионата на този континент в Ню Делхи, Индия 2017. На Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 той завърши на 12-о място в крайното класиране.

Медал за фурията Тайбе Юсеин!
Медал за фурията Тайбе Юсеин!

Българската борба все пак спази традицията на всяко издание на олимпийски игри да носи поне по 1 медал - в случая първото ни отличие бе донесено от Тайбе Юсеин във вчерашния ден.

Вангелов опита влизане в левия крак още в самото начало, но казахстанецът се предпази много добре и дори опита контраатака, която се оказа неуспешна. В края на първата минута българинът бе предупреден вербално за пасивност, която по-скоро бе провокирана от добрата защита на съперника му. 

9 Георги Вангелов загуби мача за бронзовия медал в категория до 57 кг в Токио

След около още една минута, за съжаление, дойде и официалното предупреждение за Вангелов, което означаваше, че той трябва да стигне до точка в следващите 30 секунди. Той не можа да се справи и съответно точката отиде в актива на Санаев, който малко по-късно прихвана крака на българина и мина зад гърба му - 0:3 само 10 секунди преди края на частта.

Вторият период също не започна добре за Вангелов, който позволи атака през крака си и “даде гърба си” на съперника за 0:5. Претенциите на Георги за бъркане в очите и “чупене” на пръстите не бяха уважени. Българинът имаше около две минути да пробва някаква атака, която трябваше да бъде и по-скъпа, но опитите му не сполучваха. Той не успяваше да завършва техниките си, но получи 1 точка заради непозволените номера на казахстанеца. 

За съжаление обаче битката приключи при 1:5 и медалът се изплъзна.

Още от Токио 2020

Виж всички