Гледай на живо

Новото попълнение Димитър Костадинов класира Левски на осминафинал за Купата - На живо след 0:2 срещу Марек в Дупница

Почти сигурен медал за България! Ивет Горанова с исторически успех в Токио 2020

Почти сигурен медал за България! Ивет Горанова с исторически успех в Токио 2020

Дебютантката на олимпийски игри Ивет Горанова влезе в историята на карате от турнира в категория до 55 кг в Токио 2020. 21-годишната ни първа в историята представителка в този спорт записа две победи в груповата фаза и почти сигурно се класира на полуфиналите, което съответно ще ѝ гарантира бронзово отличие. Ако в третия си двубой иранката Сара Бахманяр победи Ивет, а туркинята Озчелик загуби, ще се гледат повечето точки, регистрирани в мачовете, защото три състезателки ще имат по 2 победи. Засега в това предварително подреждане българката е начело.

Ивет Горанова

Във втория си мач Ивет постигна впечатляваща победа с 5:1 над най-възрастната и най-титулованата състезателка в света Серап Озчелик.

Ивет Горанова

И този двубой с участие на българката предложи по-предпазливи действия в първата минута, а в средата на двубоя туркинята записа първата си точка чрез "юко". Ивет обаче само 10 секунди по-късно регистрира "ипон" по чудесен начин и поведе с 3:1, а още толкова след това дойде и "вадзари" в нейна полза за 5:1. До края Озчелик имаше две неуважени претенции за успешни атаки и така резултатът остана непроменен, като Горанова можеше да празнува страхотния си успех.

Ивет Горанова

Ивет започна с победа над представителката на Китайско Тайпе Цуюн Уен с 5:2 след едно "юко" и две "вадзари". Точно преди първия мач на Ивет иранката Сара Бахманяр с късен "ипон" поднесе изненадата и победи Серап Озчелик с 5:4 оценки (точки).

Ивет е в група с туркинята Серап Озчелик (европейска шампионка в кат. до 50 кг и бивша световна шампионка), Цуюн Уен от Китайско Тайпе (бивша азиатска шампионка и двукратна бронзова медалистка от световни първенства) и иранката Сара Бахманяр (бронз от световното през 2018 в кат. до 50 кг).

За класиране на Олимпийските игри Ивет Горанова направи същински подвиг, печелейки цели 7 от 9 мача, разиграни в рамките само на един ден, което е уникално по рода си предизвикателство - физически и психичекси.

21-годишната Ивет е най-младата състезателка на Олимпийските игри в Токио 2020 в турнира по карате в тази категория. Серап Озчелик - на 33 - пък е най-възрастната и най-титулованата.

Правила

За удар с ръка, което се нарича "юко", се присъжда 1 точка.

За удар с крак в тялото, което се нарича "вадзари", се присъждат 2 точки.

За удар с крак в главата или подсечка със завършваща техника, което се нарича "ипон", се присъждат 3 точки.

Всяка приложена техника от изброените трябва да бъде "завършена" с боен вик.

При 8 точки разлика срещата приключва автоматично с победа на водещия в резултата.

Всяка среща продължава 3 минути.

При равенство 0:0 се присъжда реми и двамата състезатели получават по 1 точка.

При равенство 1:1, 2:2 и тн печели този, който първи е записал точка в актива си в мача.

Още от Токио 2020

Виж всички