Адам Пийти си взима кратка почивка от спорта, за да обърне внимание на психичното си здраве

Адам Пийти си взима кратка почивка от спорта, за да обърне внимание на психичното си здраве

Една от големите звезди на британското и световно плуване – световният рекордьор и двукратен олимпийски шампион на 100 метра бруст Адам Пийти, обяви, че ще си вземе едномесечна почивка от спорта, за да се погрижи за психичното си здраве. 26-годишният британец спечели в Токио още злато със смесената микс щафета на Великобритания на 4 по 100 метра със световен рекорд и сребро в смесената щафета на 4 по 100 метра. 

“Това не е нормална работа. Има огромно напрежение. Парите не купуват щастие”, написа Пийти в “Туитър”. 

“Взимам си почивка, защото съм подложен на изпитания откакто се помня. За последните седем години съм имал средно по две седмици почивка годишно. За съжаление има хора, които си мислят, че те познават по-добре, отколкото познаваш сам себе си”, добави Пийти.  

Това означава, че Пийти ще пропусне Международната плувна лига, която стартира следващия месец. 

Пред британския вестник “Телеграф” Пийти коментира, че следващите три години ще са “война на изтощение” заради сгъстения календар до Олимпиадата в Париж през 2024 г. 

Следващата година предстоят световно и европейско първенство в плуването, както и Игри на Британската общност.  

“Психичното здраве има значение и става дума за постигане на баланс точно на това елитно ниво”, каза още абсолютният доминант на 50 и 100 метра бруст в последните години.   

Той също така изрази разочарование от негативните коментари, които е срещнал, след като обяви решението да си вземе почивка от спорта за известно време. 

Американската суперзвезда на спортната гимнастика Симон Байлс се оттегли от почти всички финали в Токио, за да се съсредоточи върху психичното си здраве. 

Суперзвездата Симон Байлс шокира света, няма да защитава титлата си в многобоя
Суперзвездата Симон Байлс шокира света, няма да защитава титлата си в многобоя

Английският състезател по крикет Бен Стоукс си взе почивка от спорта за неопределено време, за да обърне внимание на своето психично здраве.  

В отговор на решението на Пийти, неговият сънародник в спортната гимнастика Макс Уитлок сподели, че е “огромен положителен резултат”, че спортистите говорят публично за това как се чувстват и вземат решения, които са “правилни за тях”.  

Уитлок, който спечели трето олимпийски злато в неделя, каза, че си е взел три седмици почивка след Лондон 2012 и три месеца след Рио де Жанейро 2016. 

Макс Уитлок

“Спортът е опасен и всеки спорт има свои опасности. Адам и Симон биха се съгласили, че постигането на резултати, след като преди това сте достигали върха във вашия спорт, е 10 пъти по-трудно за постигане. Преследването е 10 пъти по-лесно”, каза той пред “Би Би Си”.  

“Натискът, който оказвате върху себе си, и външният натиск – от вас се очаква да защитите злато, ако сте го правили преди – е наистина тежък. Ако психически не се чувстваш добре, няма как да можеш да се представиш по този начин. Почивката е изключително заслужена и необходима. Смятам, че един месец почивка всъщност е доста консервативно”, каза още Уитлок. 

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти