Станилия Стаменова казва край след Олимпиадата

Станилия Стаменова казва край след Олимпиадата

Най-добрата българска кануистка Станилия Стаменова ще прекрати кариерата си след Олимпадата в Токио. 33-годишната световна шампионка от Милано 2015 и трикратна европейска шампионка от Загреб 2012, Бранденбург 2014 и Рачице 2015 ще стартира на 200 метра едноместно кану в сряда (4 август) от 4,33 часа сутринта в пета предварителна серия.

Ясни са съперничките на Станилия Стаменова в предварителната серия в Токио
Ясни са съперничките на Станилия Стаменова в предварителната серия в Токио

Това ще бъде олимпийски дебют не само за Стаменова, но и за женското кану като дисциплина. Сред петте съперничките на българката в пресявките ще бъдат Дорота Боровска, европейска шампионка на едноместно кану на 200 метра от Познан 2021, и сребърната медалистка на двойки Кончо Такач. Само първите 2 ще се класират за участие на полуфиналите, останалите участнички ще трябва да преминат през 1/4-финалите.

Станилия Стаменова обяви новината за оттеглянето си във Фейсбук, където публикува снимка на своята състезателна фланелка.

“България, шевици, олимпийски игри, 40-ти номер. Близките ми знаят какво означават тези неща за мен! Родината, коренът, къщата на село и миризмата на мащерка са неща, които ми дават сили. Истински неудържими можем да сме само когато обичаме своето, гордеем се с миналото и се подкрепяме в настоящето. Радвам се, че стигнах до този спортен форум с флага на България, че се състезавам с българска екипировка, създадена от българи! Това бе моя личен мотив и тук ще е последният ми старт в кариерата”, написа Станилия.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти