Най-младият олимпийски шампион, чието име никой не знае

Най-младият олимпийски шампион, чието име никой не знае

Най-младият олимпийски шампион в историята на игрите е Мариоте Гестринг, която доминира в турнира по скокове във вода в Берлин 1936 година. Германката е била на 13 години и 268 дни, а наскоро в Токио 2020 скейтбордистката Момиджи Нишия от Япония доближи нейното постижение, стигайки до златния медал на все още ненавършени 14 години.

Най-младият олимпийски шампион в историята обаче може да се окаже 10-12-годишно момче, чийто принос за златния медал е несъвсем добре документиран и историята прилича на смесица от легенда и факти.

На Олимпийските игри в Париж през 1900 година нидерландският тандем Франсоа Бранд и Рьолоф Клайн се нуждае отчаяно от рулеви, за да се включи във финала на двойка разпашно с рулеви. Те “уволнили” титуляра на тази позиция Херманус Брокман, защото се опасявали, че е прекалено тежък и ще попречи на шансовете им да триумфират.

Според различни източници те прибегнали до помощта на 10 или 12-годишно момче от публиката, с което впоследствие спечелили златните медали. На някои места се говори, че детето било на 10, а на други - на 12 години. 

При всички положения то би трябвало да бъде най-младият олимпийски шампион в историята, но след като придружило нидерландците на церемонията на награждаването, напуснало гребния канал. Никой никога така и не успял да запише името му, така че то е загубеното за историята, а единственият официален спомен от приноса му за олимпийските анали е снимката с двамата гребци.

Още от Токио 2020

Виж всички