Женското първенство ще бъде със 17 отбора и нов формат през новия сезон

Първенството на България по футбол за жени (Swiss Capital League) през новия сезон 2021/2022 ще се проведе със 17 отбора, което е рекорд по масовост от над 15 години насам, съобщиха за БТА от футболния съюз. През изминалата кампания шампионатът се провеждаше с 14 отбора, а всички досегашни участници се запазват. Има и три нови клуба, като това са Шумен, Градешница (област Ловеч) и Спортика (Благоевград). Така Благоевград става с два местни клуба, тъй като и Пирин запазва състава си.

Нови два отбора ще се включат в женското първенство по футбол от следващия сезон
Нови два отбора ще се включат в женското първенство по футбол от следващия сезон

Първенството при дамите също ще се проведе в два етапа. 17-те отбора ще играят в редовния сезон по веднъж, а след това ще бъдат разделени на първа десятка и втора седмица. Във втората фаза отборите ще играят по два пъти на разменено гостуване.

В БФС отбелязват факта, че отборите нямат намерение да се отказват, въпреки че основният спонсор "Емирейтс Уелт" се оттегли от първенството. До момента оттам идваха средства за покриване на някои разходи на женските отбори. В момента президентът на централата Борислав Михайлов преговаря със застрахователна компания за генерален партньор на женското направление.

Много сериозен интерес при женския футбол се забелязва и при подрастващите. В БФС са регистрирали 67 девически и момичешки отбори във възрастите U13, U15 и U19.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти