Олимпиада или Олимпийски игри?

Олимпиада или Олимпийски игри?

На 23 юли започват 29-ите Летни олимпийски игри в историята на човечеството, известни в днешно време и просто като 29-ата Олимпиада. Възможно най-официално би трябвало да наричаме събитието "Игрите на 32-рата Олимпиада", макар от десетилетия думите "олимпийски игри" и "олимпиада" да са синоними. Защо обаче има разминаване в числата 29 и 32?

Корените на думите подсказват верния отговор.

олимпийски огън

Независимо че дори в българския тълковен речник думата "олимпиада" е обяснена като "световни спортни игри, провеждани по подобие на античните през четири години", то в древността не е точно така. 

Първите записки за провеждане на "езическите ритуали" на връх Олимпия в чест на Зевс са от 776 година преди Христа, макар всеобщото разбиране да е, че са се организирали и доста преди това. Древните олимпийски игри се случват на всеки четири години между 6 август и 19 септември по време на религиозния фестивал на Зевс. Те не са единствените такива, а просто най-престижните, защото са в чест на Бога на гръмотевиците, но иначе подобни събития се организират в Атина (в чест на богинята Атина) и в Делфи (в чест на Аполон), и по други места.

Значението на ритуалите (в случая - спортните състезания) придобива изключителни размери към VI век преди Христа и много от древногръцките историци започват да отброяват времето между две издания на олимпийските игри, кръщавайки го "олимпиада".

Така периодът между две издания на Игрите се нарича "олимпиада", но в днешно време тази дума е синоним на самото събитие, а не на "олимпийски цикъл", за каквото всъщност е била измислена. През 1916 година Олимпийските игри в Берлин не се състоят заради Първата световна война, но периодът от 4 години - Олимпиада - се брои. През 1940-а и 1944-а отново няма Игри, защото върлува Втората световна война, но се броят още две олимпиади. Така Токио 2020 е 29-рото издание на модерните Олимпийски игри, а в същото време е и "Игрите на 32-рата Олимпиада".

Иначе според древногръцката легенда Херакъл (или още познат като Херкулес) е основателят на олимпийските игри, след като е приключил с дванадесетте си подвига. Той е построил и първото олимпийско съоръжение в чест на баща си Зевс, като е отброил 200 стъпки (192 м) и е нарекъл дистанцията "стадион". 

Първият олимпийски шампион пък, за когото има сведения, се казва Коройбос, спечелил 192-метровото надбягване през 776 година преди Христа.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти