Маслинова клонка - първият олимпийски медал

Маслинова клонка - първият олимпийски медал

Олимпийският златен медал е мечта за почти всички спортисти и е символ на най-висшето постижение в повечето спортове. Ако не можете да се доберете до него, то сребърният медал също заслужава голямо уважение, а бронзовият пък е много, много повече от просто "утешителна награда".

Призьорите на Токио 2020 сами ще се награждават
Призьорите на Токио 2020 сами ще се награждават

Естествено, в древността медали не са били раздавани на тримата най-добри в дадена дисциплина, а маслинови венци. Дори по време на първите модерни Олимпийски игри през 1896 година е нямало медали за призьорите. 

Медалите за Игрите в Токио 2020 са изработени от рециклирани електронни устройства
Медалите за Игрите в Токио 2020 са изработени от рециклирани електронни устройства

Едва през 1904 година на Игрите в Сейнт Луис за първи път шампионът получава златен медал, а двамата му подгласници - сребърен и бронзов. Международният олимпийски комитет сравнително бързо съумява да изпрати впоследствие такива отличия и на най-добрите от предишните две издания на Олимпийските игри през 1896 и 1900.

Любопитното е, че на първите Зимни олимпийски игри през 1924 година в Шамони, Франция, на медалите дори не са изобразени олимпийските кръгове. До 1912 година пък златните медали наистина са били изобретявани от чисто и солидно злато. Най-честият мотив на изработката е с древногръцката богиня на победата Нике, включително присъстващ и на отличията за Токио 2020.

Колкото до наградите на Древните олимпийски игри - победителят получавал маслинов венец, но не какъв да е, а от "свещените" дръвчета в близост до храма на Зевс. Изработката му е била поверена на т.нар. "еланодикаи" - съдиите на състезанията. Маслинови клонки се връчват на призьорите и в модерните издания на игрите, за да се почете традицията.

Още от Токио 2020

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти