19-годишен е първият хокеист в НХЛ, който открито призна хомосексуалната си ориентация

19-годишен е първият хокеист в НХЛ, който открито призна хомосексуалната си ориентация

19-годишният Люк Прокоп, който играе в отбора на Нешвил Придейтърс от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), е първият професионалист в Америка, който открито признава, че е гей. Прокоп е роден през 2002-а година в град Едмънтън (провинция Албърта), а през 2020-а година влезе в НХЛ като номер 3 в драфта на най-желаните играчи, подписвайки договор за три сезона с Нешвил.

"Тъй като последните година и половина бяха лудо време, те ми дадоха възможност да открия истинското си аз. Вече не се страхувам да крия кой съм. Днес съм горд да кажа публично на всички, че съм гей", написа той в публикация в Instagram-профила си.

"Преминах доста дълъг път, за да стигна до тази точка от моя живот, но нямаше как да бъда щастлив. Не се страхувам вече да крия кой съм, радвам се, че намерих мястото и времето, за да го обявя".

"От много малък мечтая да бъда хокеист в НХЛ, както всяко момче от Канада. И вярвам, че моят истински живот, който вече е отворен за хората, ще ми даде нови възможности да изпълня докрай всичките си мечти", казва още Прокоп.

Комисарят на НХЛ Гари Бетмън заяви, че е водил вече телефонен разговор с момчето и му е обещал организацията да му окаже подкрепа.

"Няма как хора, които не показват истинското си аз, да бъдат най-добрите в своята област. Всеки, който е свързан по някакъв начин с НХЛ - дали е служител в офис, дали е треньор или играч, или пък администратор, не бива да се притеснява от нищо. Искаме всички да знаят, че който и да сте, имате място в нашето семейство, каза още Бетмън.

Още от Зимни спортове

Виж всички