Димитър Пенчев и Кристина Николова са новите капитани на националните отбори по кикбокс рингови и леки стилове

Димитър Пенчев и Кристина Николова са новите капитани на националните отбори по кикбокс рингови и леки стилове

Националните отбори по кикбокс в двете направления ринг и татами имат нови капитани.

Световният вицешампион и носител на европейска и балканска титли в аматьорския кикбокс Димитър Пенчев ще бъде капитан на националния отбор рингови стилове.

32-годишният състезател на спортен клуб Скорпион (Плевен) беше представен лично от ръководството на Българска Конфедерация по кикбокс и муай тай в лицето на председателя Галин Димов и старши треньора на националния отбор Владимир Вълев на международния лагер на национална спортна база "Спортпалас" във Варна.

Димитър Пенчев заменя на капитанското място най-титулования състезател Атанас Божилов, който обяви, че повече няма да се състезава в аматьорския кикбокс и ще продължи развитието си само в професионалното направление.

"Не очаквах да изберат точно мен. Бях много изненадан и благодаря на ръководството на БККМТ. Ще се постарая да заслужа доверието което ми оказват. Предстои ми участие на световно първенство в нова за мен категория до 71 кг. Преди това успехите ги постигнах в категодия до 67 кг. Мисля, че и този път ще успея да се класирам на призовите места", заяви новият капитан на националния отбор по кикбокс рингови стилове Димитър Пенчев.

Капитан на леките ситлове за първи път в родната история на бойния спорт ще бъде Кристина Николова от столичния спортен клуб "STAR TEAM". Николова е от София и е носител на световна и европейска титла при девойките, а при жените е световна вицешампионка в стил киклайт контакт в категория до 50 кг.

"Безкрайно съм щастлива и още съм леко шокирана. Да съм първия капитан на националния отбор леки стилове е огромна чест за мен. Човекът на тази позиция трябва да е отговорен, да помага на всеки и винаги да е на ниво готов за всичко. Като капитан ще дам всичко от себе си. Безкрайно благодарна съм на ръководството на Българска Конфедерация по кикбокс и муай тай, както и на нашия треньор Иван Георгиев, на целия екип на татами стиловете", заяви Кристина Николова.

За място в националния отбор в категорията на Атанас Божилов ще се състезават двама кикбоксьори. За титуляр в категория до 75 кг стил лоу кик официално преборване най-късно до месец октомври ще направят Цветозар Кючуков от СК Армеец и Али Юзеир от СК Вокил (Варна).

"Божилов няма да се състезава повече при аматьорите, продължава при професионалистите. Проведох разговор първо с него преди да вземем решението за нов капитан. Следващият кикбоксьор който е толкова титулован и може би зрял е Димитър Пенчев. Избрахме него защото тази фигура трябва да сплотява отбора. Митко се познава с всички отдавна е в този спорт, видял е всичко, може да им помага и да даде ценни съвети. Пенчев е изключителен човек", заяви Владимир Вълев, старши треньор на националния отбор по кикбокс.

Разширеният национален отбор включва 70 души, които са на лагер в НСБ "Спортпалас" Варна и се подготвят съвместно със силните отбори на Украйна и Израел. Лагерът ще бъде първи подбор за състава, който ще участва на предстоящите световно първенство по кикбокс за мъже и жени в Йесоло, Италия и Европейското първенство за юноши и девойки в Будва, Черна Гора.

На "Спортпалас" БККМТ проведе и съдийски семинар, на който се явиха 12 кандидати. Лектор беше председателя на съдийската колегия и ръководител на направление ринг Георги Георгиев - международен съдия в най-високия клас "А".

Още от Бойни спортове

Виж всички