Канадското правителство отмени карантинните изисквания за отборите от НХЛ

Канадското правителство отмени карантинните изисквания за отборите от НХЛ

Властите в Канада издадоха специално разрешение, което ще позволи на отборите от Националната хокейна лига да преминават спокойно американо-канадската граница, без да трябва да преминават през задължителната карантина.

Заради изключително затегнатите от канадските власти мерки в борбата с коронавируса, ръководството на Националната хокейна лига бе принудено изцяло да промени програмата си за провеждане на сезон 2020/21, като всички отбори бяха разделени в четири дивизии и изиграха целия редовен сезон само с мачове помежду си вътре в дивизиите. Плейофите също стартираха по подобен начин, като вторият кръг от тях, в който ще бъдат определени шампионите в отделните дивизии, е пред своя край.

Кагато бъдат излъчени първенци на дивизиите, оставащите четири тима ще трябва да определят помежду си най-достойния да вдигне купа "Стенли". Досега имаше опасност заключителната част от сезона да се проведе в "балон", тъй като правителството в Канада не разрешаваше преминаване на границата без последваща карантина.

"Националната хокейна лига оценява изключително високо решението на канадското правителство и федералните здравни служители да разрешат на канадския отбор, който се класира на полуфиналите за купата на Стенли и, потенциално, на финала, да бъде домакин на мачовете в собствената си зала", каза заместник комисарят на НХЛ Бил Дейли.

Седемте канадски отбора в лигата бяха събрани в Северната дивизия, като в момента се играе финалният плейоф в нея, в който Монреал Канейдиънс води с 3:0 победи на Уинипег Джетс и се нуждае от само още един успех, за да спечели дивизията.

Американо-канадската граница е практически затворена от 19 март 2020 година, като всеки, който влиза в Канада, трябва да преминава през 14-дневна карантина.

Въпреки премахването на двуседмичната карантина, изискванията за американските тимове, влизащи в Канада, остават много сериозни. Отборите ще трябва да се придвижват само с чартъри, няма да могат да излизат извън периметъра на хотела, в който са настанени или залата, в която играят, както и ще трябва да преминават ежедневни тестове.

Още от Зимни спортове

Виж всички