ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Маратонът на приятелството в Плевен се провежда за седми път с благотворителна кауза

Маратонът на приятелството в Плевен се провежда за седми път с благотворителна кауза

Маратонът на приятелството в Плевен се провежда утре за седми път с благотворителна кауза, съобщават организаторите. Благодарение на разнообразието от дисциплини и новото, по-леко трасе - предимно в парк "Кайлъка", в състезанието ще се включат над 400 участници на различни възрасти от над 12 националности. В неделния ден стартът ще бъде даден в 09.00 ч. на централния площад "Възраждане".

Всички, които бягат на 23-и май в Плевен, имат обща кауза - осигуряване на достъпна среда за хората с различни възможности. Набраните чрез дарения и регистрации за участие средства ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към потребностите на хората със специални нужди. Всеки, който иска да даде свой принос за каузата с мото "Бягаме в Плевен за достъпна среда", може да го направи като се включи в събитието или чрез дарение онлайн.

Основният организатор, Станимира Георгиева, посочва, че специално благотворително събитие Park+ се фокусира върху разнообразието и приобщаването на училищата, развлекателните дейности и други аспекти на ежедневието. Неразделна част от маратона е благотворителният крос Fun Run Kids, насочен към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания, допълва тя. Нашият ангажимент е да помогнем на децата и възрастните с увреждания да живеят живота си без ограничения, е категорична Георгиева.

Събитието ще се проведе в памет на родения и израсъл в Плевен Станислав Георгиев - създател и основен организатор на Маратона на приятелството, съосновател на Спортен клуб "Бегач", баща на четири деца, инициатор на благотворителни кампании. Само чрез маратона и 1000km Balkan Charity Challenge под негова инициатива са събрани над 130 хил. евро, разпределени за различни благотворителни дейности, посочват организаторите. Делото се продължава от неговото семейство и приятели, които са сред основните организатори на тазгодишното издание.

Състезанието посреща участниците с обновено трасе, нова дисциплина на 10 км и атрактивното допълнително събитие Fun Run Kids. По този начин разнообразието за бегачите става още по-голямо, давайки им избор между шест основни дисциплини - класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос "Аз мога" и Fun Run Kids - детско бягане с различни дистанции според възрастовата група и с безплатна регистрация.

Регистрация за състезанието ще има и днес на място за дългите дистанции и в неделя за безплатните дисциплини.

Маратонът се организира от социалното предприятие "Айс-Оупън" заедно с община Плевен, фондация "Светът на Мария", Българска федерация по лека атлетика, СКЛА Феникс, Национален алианс за социална отговорност и в партньорство с Jamba, Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения (БАЛИЗ), сдружение "Аутизъм днес", JA Bulgaria и други. По повод седмото издание се налагат промени в движението на моторни превозни средства.

Снимка: plevenmarathon.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти