Британският спортен министър оптимист за завръщането на феновете

Британският спортен министър оптимист за завръщането на феновете

Британският спортен министър Оливър Даудън е убеден, че съоръженията на Острова ще могат да приемат публика в голям капацитет от 21 юни. Той обаче предупреди, че все още има стадиони и зали, които са категоризирани като високорискови и за тях ще бъдат нужни допълнителни противоепидемични мерки. 

Процедурите по излизане от Ковид-19 протоколите във Великобритания са постепенни и първата стъпка е откриването на трибуните за до 10 хиляди души. Четвърта фаза, предвидена за влизане в сила в края на юни, планира пълно отваряне на спортните съоръжения. 

Даудън каза, че в момента изглежда "много по-вероятно" трибуните да бъдат напълно отворени, отколкото при приемането на плана през февруари. "Спазваме процедурите стъпка по стъпка и не изоставаме от начертания план. Ваксинациите също продължават така, както очаквахме", заяви той.

"Умерен оптимист съм, че ще можем да отворим изцяло спортните съоръжения от 21 юни. С всеки изминал ден ставам все по-уверен, че можем да изпълним тази цел. На някои места с по-висок риск обаче ще бъдат нужни по-строги мерки, но за това ще говорим допълнително с настъпването на четвъртата фаза". 

Даудън говори само ден преди най-посетеното спортно мероприятие във Великобритания от началото на пандемията насам. В събота е финалът за Купата на ФА между Челси и Лестър Сити, който ще бъде наблюдаван на живо от 21 хиляди души на "Уембли". Той ще приеме същия брой фенове и за първите три мача от европейското първенство през лятото, но т.нар. четвърта фаза може да увеличи броя на фенове до пълния капацитет на националния стадион - 90 хиляди.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти