Изключиха иранската федерация по джудо от международната централа

Изключиха иранската федерация по джудо от международната централа

Иранската федерация по джудо е лишена от членство в Международната централата за четири години, съобщиха от Световната федерация.

През октомври 2019 година иранската централа беше спряна от участие във всички състезания под егидата на организацията или нейните национални федерации във връзка с инцидент на световното първенство в Япония. По време на турнира иранските власти поискаха джудистът Саид Молай, който се състезава в категория до 81 кг, да се оттегли от състезанието, за да избегне евентуална среща с представителя на Израел Саги Муки. Искането беше подкрепено от заплахи срещу спортиста и членовете на семейството му.

Молай не спази инструкциите и след турнира призна, че се страхува да се завърне в родината си.

"С оглед на многократни и много сериозни нарушения на хартата и основните принципи на олимпизма, извършени от иранската федерация по джудо и признати от Спортния арбитражен съд (КАС), Дисциплинарната комисия смята, че статутът на член Иранската федерация по джудо в Международната федерация по джудо трябва временно да бъде отменен", се казва в изявление на световната централа.

Дисквалификацията на иранската федерация ще продължи до 17 септември 2023 година. Международната централа санкционира иранската федерация за втори път по този случай.

Първоначалната санкция за дисквалификация за неопределен период от време беше отменена през март от Спортния арбитражен съд в Лозана.

Още от Бойни спортове

Виж всички