Румян Вълков: До 2-3 години професионалните клубове могат да бъдат задължени да имат женски направления

Румян Вълков: До 2-3 години професионалните клубове могат да бъдат задължени да имат женски направления
Женското футболно първенство вече по Sportal.bg и Sportal TV
Женското футболно първенство вече по Sportal.bg и Sportal TV
Президентът на Аматьорската футболна лига Румян Вълков даде повече яснота за провеждането на Женското футболно първенство, което ще бъде излъчвано в сайта Sportal.bg и в ефира на Sportal TV. На официална пресконференция днес беше оповестено сътрудничеството между двете страни, като шампионатът ще носи името SWISS Capital League. 
"Имаме 57 детски отбора. Помощта, която ние указваме, са едни хонорари, които не са много големи, но така или иначе помагат на учителите и треньорите. Ние търсим контакти с общините да ни стават партньори. Там да наблягаме за първенствата, които се провеждат при момичетата. Не може без медиите. Когато вие го отразявате, то има качество. Търсим съфинансиране от други организации като ММС. Искаме женският футбол да влезе в ученическите игри. С тези 57 отбора имаме над 1000 момичета, които играят футбол. Ще пристъпим към решение с ММС".
"Професионалните клубове - има възможност да задължим професионалните клубове до две-три години да имат женско направление. Не говоря за жени, а за 13-15 години. Имаме два клуба, които вече имат женско направление - Етър и Локомотив (Пловдив). С помощта на комисията и на цялата аматьорска лига опитваме да популяризираме женския футбол".

Таско Тасков: Всяка неделя от 11:00 часа ще е запазено време за женски футбол в ефира на Sportal TV (видео)
Таско Тасков: Всяка неделя от 11:00 часа ще е запазено време за женски футбол в ефира на Sportal TV (видео)
"Есента ще участваме за Световно. Виждате какво е отношението на ФИФА и УЕФА към женския футбол. Знаете по-добре от мен какво нещо е във Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия и Англия. 17-годишните се представиха добре на Европейското първенство. Факт е, че имаше 3400-5000 души на мачовете". 
"Левски и ЦСКА... На Левски обяснението е, че липсва материална база и отделни съблекални, но смятам, че не е това причината. В ЦСКА преди месеци имаше над 300 обаждания за записване. Ботев (Пд) се очаква да има женско направление. Пирин също, живот и здраве ще са в А група. Бургас има много хубави деца, но са малки. Също така и Варна. Ако те не бяха дошли, нямаше да можем да направим нормално първенство. За догодина смятаме да минем, както е в мъжкия футбол - 150 000 лева се разпределят на траншове директно във футболните клубове, а те да си ги харчат, както намерят за добре. Тази година направихме фланелки, спортни екипи, топки. Транспортът за тази година ще ни струва над 100 000 лева. Футболният съюз също заделя немалко средства. Съдийски, терени, медицинско обезпечаване, охрани...

"Преди години по друга схема беше организирана квалификацията на Световно и Европейско. Сега е като при мъжете - на разменено гостуване, 5-6 отбора в група. Това ще е стимул за самите състезателки. Има отделни бонуси за Шампионска лига. Това, което сме разговаряли с треньори, е, да карат децата да играят правилно и да играят за удоволствие. Дори да загубим, няма нищо страшно. Това е игра и спорт. Искам да започнем оттам". 

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти