Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Пандемията почти заличи зимната пауза в големите европейски първенства

Пандемията почти заличи зимната пауза в големите европейски първенства

Футболният сезон в Европа стартира по-късно заради пандемията от коронавирус. Календарът е изключително натоварен, отборите нямат възможност за почивни дни, рядко за пълноценни тренировки, тъй като след възстановянето от предишния двубой веднага идва нов. Това доведе до поредица контузии и много оплаквания от водещи треньори.

Ситуацията няма да се промени много и в края на годината, когато обикновено в най-страни има почивка.

АНГЛИЯ

Миналия сезон за първи път имаше нещо като зимна пауза във Висшата лига. Тя бе разделена в рамките на няколко седмици през февруари, като мачовете от един кръг бяха разделени в различни уикенди. Този сезон това не е възможно. Вариантът на подобна пауза ще бъде приложен за междинен кръг и срещите ще бъдат разделени между 12 и 19 януари, а уикендите ще бъдат с нормална натовареност.

ИСПАНИЯ

Миналия сезон Ла Лига имаше пауза от две седмици между 21 декември и 4 януари. Този сезон първенството ще спре след междинен кръг, който ще се проведе в сряда на 23 декември, и ще бъде подновено във вторник на 29 декември. Уикендът около Коледа няма да се играе, но реално няма да има зимна пауза.

ИТАЛИЯ

Паузата в Серия А беше същата като в Испания през миналата година - две седмици. Последните мачове през 2020 г. ще бъдат на 23 декември, а следващите през уикенда на 2-3 януари, тоест около 10-дневна спиране. Една от разликите между Италия и Испания е, че на Апенините имат по-малко кръга от Купата на страната, които трябва да вмъкнат в календара.

ГЕРМАНИЯ

Бундеслигата, която за разлика от другите топ европейски първенства има 4 кръга по-малко, винаги е имала сериозна зимна пауза. Миналата година тя бе четири седмица. Тази, въпреки сгъстения цикъл на мачове, почивката ще е две седмици. Първенството спира на 20 декември и се подновява на 2 януари.

ФРАНЦИЯ

Миналия сезон в елита на френския футбол имаше двуседмична почивка след 21 декември до 4 януари, когато имаше мачове от Купата на Франция. Там всъщност ще има по-голяма пауза, тъй като Лига 1 стартира по-рано от другите европейски първенства, а срещите от Купата на Фрация бяха отложени.
Двубои от първенството ще има за последно на 23 декември, след което предстои пауза от 2 седмици и половина. Лига 1 се възобновява на 6 януари. Изключение ще бъде двубоят между Марсилия и Ланс, който бе отложен и пренасочен за 3 януари.

Още от Футбол свят

Виж всички