МОК анулира резултат от вдигането на тежести в Лондон 2012

МОК анулира резултат от вдигането на тежести в Лондон 2012

Международният олимпийски комитет (МОК) анулира резултати на турския състезател по вдигане на тежести Мете Бинай от олимпийските игри в Лондон 2012 заради нарушаване на антидопинговите правила, съобщават от олимпийската централа. На олимпиадата в Лондон Бинай зае шесто място в категория до 69 кг.

"Установено е, че той е нарушил антидопинговите правила по време на Олимпиадата в Лондон. Той е дисквалифициран от състезанието. Турският олимпийски комитет трябва да осигури бързото връщане в МОК на дипломата, връчена на спортиста", се казва в изявлението. Отбелязва се, че решението влиза в сила незабавно.

При повторен анализ на допинг пробата на турския състезател е открито забраненото вещество станозолол. МОК предложи на Международната федерация по вдигане на тежести да обсъди допълнително случая на 35-годишен турчин. В началото на юни стана известно, че независимата комисия на Ричард Макларън, провеждаща разследване на дейността на предишното ръководство на Световната федерация, разкри широко разпространена корупция в организацията, когато тя е била оглавена от унгареца Тамаш Айян.

Става въпрос и за прикриване на допинг нарушения. Бинай е световен шампион за 2010 година в категория до 69 кг и бронзов медалист от континенталното първенство през същата година.

Още от Други спортове

Виж всички