ФИДЕ ще организира първата Онлайн Олимпиада

ФИДЕ ще организира първата Онлайн Олимпиада

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) съобщи, че ще проведе първата по рода си Онлайн Олимпиада между 22 юли и 30 август тази година. Отборите, представящи отделните нации, ще се състоят от по шестима шахматисти, като всеки тим трябва да разполага с поне 3 жени и с поне двама играчи до 20 години, в това число и поне една девойка. Всеки отбор ще може да разполага с до шест резерви и капитан, който да определя състава.

Контролата за игра ще бъде 15 минути плюс 5 секунди за ход, като Олимпиадата ще се състои в две фази - дивизионен етап и плейофи от осминафиналите нататък.

В първата фаза на турнира всички участващи отбори ще бъдат разделени в пет отделни дивизии - от "Основна" до "Топ". До 18 юли трябва да стане ясен броят на участващите отбори в "Основната" дивизия, които първи ще започнат участието си в Олимпиадата. Това ще стане между 22 и 26 юли. Най-добрите 15 отбора ще се присъединят към вече селектирани 35 тима в Дивизия 4 (29 юли - 2 август). Процедурата ще се повтори за Дивизия 3 (5 - 9 август) и Дивизия 2 (12 - 16 август), а "Топ" дивизията ще се проведе от 19 до 23 август с участието на 40 тима - 5-те с най-висок рейтинг плюс 20 на континентален принцип и 15-те най-добри от Дивизия 2.

На 27, 28, 29 и 30 август последователно ще се проведат осминафиналите, четвъртфиналите, полуфиналите и големият финал.

Всяка федерация ще може да регистрира свой отбор от 4 юли.

Още от Други спортове

Виж всички