Силвано Пранди: Сега ще поставим основите на отбора за следващата олимпиада (видео)

Силвано Пранди: Сега ще поставим основите на отбора за следващата олимпиада (видео)
Силвано Пранди: Надявам да намерим достойни заместници на Йосифов и Салпаров (видео)
Силвано Пранди: Надявам да намерим достойни заместници на Йосифов и Салпаров (видео)

Селекционерът на националния ни отбор Силвано Пранди отдели няколко минути, за да говори пред медиите на откритата тренировка на представителния ни тим. Професора пристигна в България в понеделник и от вчера започна подготовка с лъвовете заедно със своя нов помощник Николай Желязков. Трикольорите ще тренират в "Арена Армеец" до средата на август, като ще опитат да уредят и поне две контроли, преди да бъдат разпуснати по клубовете си.

Г-н Пранди, странна подготовка за вас, предвид че няма мачове тази година. Какво очаквате от този лагер?

- Да, така е. Започваме нов цикъл, на практика олимпийски, в който ще е важно да създадем условия, за да подготвим максимално силен отбор. Затова и в тази група има нови момчета. Важното е всички, които са тук, да разберат системата и да бъдат интегрирани в отбора. През тези пет седмици трябва да поставим основите и механизмите на игра, които аз смятам, че ще са ефективни за отбора за следващата олимпиада. Да изградим една система и за световното първенство през 2022 година. Трябва да приспособим младежите и те да са готови да имат своята роля през тези две години. Да не забравяме, че нашата непосредствена цел е европейските квалификации през януари и сега е подходящ момент да поставим основите на този отбор и стила, който искам да имаме. Преди самите мачове няма да имаме време.

Как ще компенсирате отсъствието на Теодор Салпаров и Виктор Йосифов, които се оттеглиха?

- Никога не е лесно да замениш един велик играч, независимо дали става въпрос за национален или клубен отбор. Това са двама наистина много добри състезатели, но такъв е животът. Един играч започва и приключва своето време в националния отбор, това е неизбежно. Затова сме викнали и млади момчета. Не очаквам новите да играят по същия начин като Виктор и Теодор. Но се надявам, че ще намерим достойни техни заместници.
Пранди: Нито аз ще се оженя за играчите, нито те за мен (видео)
Пранди: Нито аз ще се оженя за играчите, нито те за мен (видео)

Георги Братоев е най-опитният играч в отбора, възможно ли е той да е капитан, предвид че отношенията ви не са били най-прекрасни през годините?

- В момента темата за капитан на националния отбор не е на дневен ред. Не сме обсъждали това, защото нямаме спешност, тъй като нямаме мачове. Отношенията ми с всички състезатели, не само с Георги Братоев, е важно да са нормални и професионални. Не е необходимо да се обичаме, защото нито аз ще се оженя за тях, нито те за мен. Отношенията ни с Георги, в момента той е тук и са повече от коректни. Не виждам проблем между нас. За да завърша темата - искам да подчертая, че националният отбор не е капсулована организация и щом един път си попаднал, не може да излезеш или обратното. Националният отбор е отворен за всички и не трябва да се пречупват нещата на база лични отношения. Важното е най-подготвените да са в тима. Сега имаме възможност да изпробваме нови имена, които не съм виждал.

Още от Волейбол

Виж всички