Министърът на спорта: Правителството отпусна 25 млн. лева за строителството на физкултурни салони

Министърът на спорта: Правителството отпусна 25 млн. лева за строителството на физкултурни салони
Кралев: Григор Димитров се е заразил в Сърбия
Кралев: Григор Димитров се е заразил в Сърбия

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира изследването на “Тренд”, според което голяма част от анкетираните са на мнение, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура.
Красен Кралев: Не се ли спазват мерките, то ще се вземат драстични решения
“Това е първото проучване, което се прави за изследване на нагласите към спорт от много години насам. Извършено е през периода 16-19 юни. Анкетирани са 1012 респонденти на възраст над 14 години, в това число родители на деца между 5 и 13 години. Резултатите, които се получиха са много интересни. Например за възрастовата група между 5 и 13 години родителите отговарят, че 57% от децата им спортуват, като половината от тях спортуват 2 пъти седмично, 24% спортуват 3 пъти седмично. Спортуват немалко хора, но недостатъчно. Плюсовете, които виждаме тук са, че децата ни са ангажирани и наистина спортуват. По –големият процент е в дела между 10 и 13. Значи имаме резерв още да се активират децата в по-ранна възраст. Много радващо тук е, че родителите са осъзнали отговорността си и едва 7% от тях казват, че не виждат смисъл детето им да спортува. Другите имат различни причини, като най-сериозният дял е за това, че нямат време. 81% от българите между 14 и 17 годишна възраст спортуват редовно. Аз съм доволен от резултатите за инфраструктурата, защото се вижда една оценка на това, което правим през последните години. 44% от хората казват, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура. Знаем, че изоставаме с инфраструктурата в по-малките населени места”, заяви Красен Кралев пред НОВА.

Кралев припомни, че правителството отпусна 25 млн. лева за строителството на физкултурни салони в големи български училища, които не разполагат със съоръжения. “Още тази година ще започнем строителство и се надявам още декември-януари да открием първата по-голяма вълна от физкултурни салони в страната. Междувременно в последните три години доста средства се инвестираха по различни програми в спортна инфраструктура в училищата, така че там сме наясно, че има много работа за вършене и ще я свършим. Започна изпълнението на програмата ни за строеж на физкултурни салони и се надявам и през следващия мандат да продължим и да завършим успешно тази идея и този цикъл с инвестиции в спортната инфраструктура”, обяви министърът на младежта и спорта.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти