Илиана Раева: На Олимпиадата ще бъде по-лесно (видео)

Илиана Раева: На Олимпиадата ще бъде по-лесно (видео)

Старши-треньорът на българския ансамбъл по художествена гимнастика Илиана Раева бе отрупана с цветя при пристигането на тима на летище "София". Тя даде много интервюта, в които заяви, че момичетата ги чака много работа до Олимпийските игри в Лондон догодина. "Момичетата са много мотивирани, много уверени. Няма лошо, дори е много хубаво да имат повече самочувствие, да си повярват.Оттук нататък очакванията са огромни. Но вие виждате, че дори когато България играе без грешка, а другите грешат, пак не можем да станем първи. За мен това беше кошмарно състезание. Това бе най-трудният етап от подготовката за Олимпиадата. На Олимпиадата ще бъде по-лесно. Искам съчетанията ни да са много рискови, ще рискуваме много, те са готови за това. Искам да направя съчетания, с които да взривим Лондон. Просто това ми е мечтата. Аз лично като треньор тръгвам по различен път, ще рискувам", заяви Раева.

Според нея сегашните успехи и медали са й по-скъпи, отколкото като състезателка. "Сега, разбира се емоцията е различна. Аз толкова обичах състезанията, публиката, а сега треперех от страх, не можах да спя цяла нощ. Не може да си представите през какъв ад преминах. Имах чувството, че умирам, а в същото време никое от децата не трябваше да усети това нещо. Беше много тежко и затова радостта беше много по-голяма, от това, когато станеш шампион", добави Раева.

Тя разкри кои моменти са били най-тежки и най-щастливи за нея по време на шампионата. "Най-трудният момент беше нощта преди многобоя и два часа преди старта ни. Тогава имах чувството, че се намирам в ада. Много тежко, защото знаех, че нямаме право на никаква грешка. Вярвайте ми, че ако бяхме направили и най-малката грешка щяха да ни изкарат от шестицата. Трябваше да се опитам да се мобилизирам максимално, да предам увереност на децата. Най-щастливият ми миг беше, когато видях, че сме на първо място. Това няма да го забравя никога. Не можех да повярвам, че са ни дали златния медал. Но момичетата заслужават. Най-рискованата композиция беше, най-сложната и те я изиграха без грешка. Толкова заслужаваха тези медали, дори и още повече. Това е огромен успех, което тези момичета постигнаха за година и половина, а тръгнаха от нулата. С този златен медал те доказаха класата си", коментира още Илиана Раева.

Тя похвали представянето на Силвия Митева, която спечели квота и две бронзови отличия. "При една много силна конкуренция, тя се представи блестящо. Ако не беше допуснала тази груба грешка, тя щеше да вземе медал в многобоя. Много плака, много тежко преживя това място, защото наистина можеше да спечели бронзов медал. Но не се знае. Може би това е много добър урок за олимпиадата. Всяка зло за добро. Аз вярвам в Силвия и нейната майка. Те са много отговорни", каза Раева.

Сега на ансамбъла предстои почивка. "Сега те ще си починат. Много са уморени. Искам да си изживеят радостта, за да искат пак да са толкова щастливи. Сега предстои възстановителен лагер на Велинград, след това лагер на Белмекен", завърши Илиана Раева.

Снимка: МАРИН МАРИНОВ/SPORTAL.BG

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти