Лудогорец трябва да знае - с Ивайло Петев дотук!

Лудогорец трябва да знае - с Ивайло Петев дотук!

Започвам без да губя време, защото и без това малко закъснях да извадя на светло проблемите, които има Лудогорец. Независимо, че бях сигурен, че иначе симпатичният тим на "орлите" няма да продължи да се развива във възходяща линия, наблегнах само на част от тях, тъй като отборът се намираше в подготвителен период и имаше време да изчисти грешките.

Сега съм абсолютно сигурен, че за в бъдеще разградчани не могат да надскочат нивото от миналата година под ръководството на сегашния наставник Ивайло Петев. Ще е сериозен успех, ако въобще шампионът на България успее да се доближи до играта от "златната" година.

Затова, ако Кирил Домусчиев иска отборът да прескочи границите на България, в чието желание не бива да се съмняваме, тъй като той е доста амбициозен, пред Лудогорец има само един верен път - треньорска рокада.

Петев е от поколението млади специалисти, които не бива да бъдат зачеркнати с лека ръка. Несъмнено пред него има бъдеще, но на този етап не е готов за нещо повече от постигнатото до този момент. Не може да отречем, че направи доста за Лудогорец, но въпреки това има още какво много да учи във всяко естество.

Вярно, младият наставник води отбор със собствен стил, който спечели доста симпатизанти. Нека обаче не забравяме, че с основна заслуга за силните игри е неговият асистент Георги Дерменджиев, който всъщност е истинският стратег и идеолог на игровия облик на "орлите".

Надали Петев би успял да се окичи с толкова медали и слава без неговите идеи. И особено без правилния подход на човека в сянка към състезателите. Нещо, с което Петев не се слави особено. Тук е моментът да отворя една скоба и да подскажа на младия специалист, че със сръдни и цупни към всичко, което се движи, няма да успее дълго да се задържи на върха.

Бившият футболист на Литекс е особен характер, което не го прави лош човек, но няма нищо да загуби, ако от време на време потърси вината и в себе си. Дайте да си кажем истината! Вярно, съдията до голяма степен попречи на Лудогорец да елиминира Динамо Загреб, но за отпадането определено вина има и треньорът, чийто грешки останаха на заден план заради прекалените емоции.

Истината е, че "орлите" бяха в много по-добро моментно състояние и ако бяха изиграли по-смело срещата в Разград, нямаше да се стига до драма в ответния мач. Ама какво стана с доброто разузнаване, за което мениджърът не спря да говори? Опа, грешка, не е изключено и да е получил точна оценка, тъй като организацията в клуба несъмнено е на ниво, но да е сбъркал в преценката.

Нещо, което напоследък често прави в срещите от родния шампионат. Омръзна ми да повтарям, че в определени мачове Лудогорец трябва да промени тактиката, тъй като стана напълно предвидим. Този път проблемът е по-сериозен в сравнение с миналата година, тъй като есенният първенец вече изпитва трудности при създаването на голови положения.

Но най-лошото е, че Ивайло Петев не видя слабостите, които правят впечатление дори и от самолет. Няма как да се радваш на добра успеваемост при сгъстена защита при положение, че стреляш отдалеч един път в годината. Няма как да бележиш голове, когато даден тим "паркира тира" пред собствената си врата без да притежаваш нападател, който може да се пребори и да вкара с глава. Няма как да се поздравиш със сериозен успех в Европа, когато без положение ти вкарват по два гола.

Струва ми се, че Петев е на път да изпусне съблекалнята. Това ясно пролича от дисциплината на главните действащи лица по време на двубоите с Берое и Пирин ГД, или по точно липсата на такава. Пример - Марселиньо, който безспорно е класен футболист, но често си позволява да задържа топката излишно и по този начин става неефективен.

Да не говорим пък, че формата на футболисти като Мирослав Иванов, Станислав Генчев и Жуниор Кайсара доста е паднала. Какво да кажем пък за чудесен състезател като Иван Стоянов, който се представя много под възможностите си? За Емил Гъргоров е ясно, тъй като не води пълноценна подготовка, но за другите не би трябвало да има оправдание.

Това подсказва, че или не са провели правилна подготовка, или просто по една или друга причина нямат достатъчно мотивация, за което треньорът носи отговорност. Няма кой друг при положение, че собствениците са осигурили европейски условия за работа, които рядко се срещат в България. Заплатите се дават както си му е редът, премиите са високи, тренировъчната база е отлична, а подготвителните лагери са на топ ниво.

Има и още един проблем, който никак не е маловажен - селекцията. Вижте само какво става? Пръскат се пари за скъпи чужденци, които се привличат с одобрението на Петев. Оказва се обаче, че повечето от легионерите дори не могат да се превърнат в реална конкуренция за българите. Най-пресният пример са Неманя Милисавлевич и Себастиан Ернандес, очакванията към които бяха огромни.

На фона на българската действителност е престъпление да платиш за футболист 400 хиляди долара, а той да търка пейката. Нали беше много добър, комбинативен и т.н. Май само Петев не разбра, че колумбиецът, който въпреки всичко има качества, не бе приет добре от своите съотборници и това, че не разбира добре български, не му пречи да усеща негативното отношение.

А какво направи треньорът да интегрира халфа, тъй като няма кой да го чака - отново нищо. Това говори за липса на професионална и трезва преценка...

Вече е ясно, че Петев не притежава достатъчно качества и потенциал, които да му позволят да задържи Лудогорец да върха и в следствие на това да надгражда. Едно е да достигнеш някакво ниво, а съвсем различно е да го задържиш.

С наличния потенциал от играчи, добрата организация и парите, които се инвестират, "орлите" може да постигнат много повече. Тук не става въпрос за една или две загуба, или дали отборът ще вземе титлата, а за нещо съвсем различно. Ясно е, че този тим не може и не бива да бъде отписван, тъй като остава фаворит за челното място.

Проблемът е, че Петев не е зареден с нови творчески идеи и Лудогорец определено спря развитието си в чисто игрови план. А може би пък младият специалист се превърна в жертва на бързото израстване на клуба.

Затова би трябвало да назрява време за ротация. Само че искам да бъда разбран правилно. Апелирам за смяна, само при положение, че Лудогорец намери класен чужденец, а не за да се тушира напрежението.
 

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти