Стоичков: Предлагаха ми да участвам в уговорен мач, но при мен това не минава

Стоичков: Предлагаха ми да участвам в уговорен мач, но при мен това не минава

От момента на края на кариерата му като футболист изминаха 10 години. През този период Христо Стоичков работи като треньор на националния отбор на България, Селта и Литекс. В настоящето носителят на "Златната обувка" и "Златната топка" е патрон за детската купа на шампионите "Лукойл", има собствена школа, покрай тези занимания води и открита война с ръководството на БФС. През май тази година Стоичков бе глобен с около 4600 долара заради заплахата си да набие Борислав Михайлов. Също така си заработи и наказание за един мач заради обиди към длъжностни лица в срещата с Локомотив.

"Никога не се отмятам от думите си. Ако обещая нещо, ще го изпълня", спокойно казва Стоичков и отпива от кафето си. После опъва ревера на костюма си, на който със златни конци е извезана цифрата "8", а отдолу стои името му. "Президентът на футболния съюз знае много добре как стоят нещата. Например, че БФС се явява нелегитимна организация. Даже има съответно постановление от Върховния съд. Впрочем самият Михайлов няма нищо общо с футбола. При него националният отбор за пръв път в историята си игра в уговорен мач! В този случай ми се иска да знам - кой ръководи футболния съюз. Михайлов? Прекрасно! Нека този Михайлов да се оправи със ситуацията! Но нищо не се случва. Всеки втори българин знае, че има уговорки. И то не само при мъжете, но и при децата! Смятам, че нещата минаха границата на допустимото. Повече няма за какво да си говоря с този човек. Отдавна искам да го сложа на детектора на лъжата, той обаче всеки път се измъква. Явно наистина има какво да крие от хората".

- Някога предлагали ли са ви да участвате в уговорен мач?

- Като треньор - да.

- Как точно?

- Малко преди началото на мача дойдоха при мен и казаха: "Тази среща трябва да завърши така и така". Разбира се, при мен такива разговори не действат.

- Не ви ли заплашиха?

- Мен?! (б.а. хваща се за сърцето и се смее). Всички знаят прекрасно, че е безполезно. През живота си не съм дал мач. Никога! Нито като треньор, нито като играч. За това ли 20 години като футболист съм градил определена репутация? Да се отърва за един миг от нея? И искам, като изляза в чужбина, местните хора да ме сочат с пръст и да говорят: "А това е онзи Стоичков, който продаде мача!".

- Пред 2011 година дойдоха в Русия и станахте съветник на президента на Ростов, но скоро напуснахте. Защо?

- Пристигнах с голям ентусиазъм. Мислех си, че моите идеи ще бъдат полезни на клуба. Всичко, което съм научил в Барселона, исках да го дам на Ростов. Бях готов да се занимавам с детско-юношески футбол, за да може след няколко години тези момчета да влязат заедно в първия отбор. Това е най-евтиният начин да изградиш конкурентен отбор. Но мина доста време, а президентът Юрий Белоус така и не можа да определи с какво въобще ще се занимавам и какви са функциите ми. Започнаха да се случват някои непонятни и не съвсем, да кажем, коректни неща за мен. Дори се бях договорил с кондиционния треньор на Барселона да идва да помага без пари. Минаха шест месеца и прецених, че най-добре е да си тръгна.

- Хвалите се, че няма човек в Барселона, който да не ви познава. Колко души дойдоха при вас за автографи в Ростов?

- Много! За това и не се движех с кола из града, а ходех пеша. Ростов ми бе интересен, исках да го разгледам. Веднъж дори ми подариха истинска казашка униформа. Въобще там се запознах със страхотни хора. И до ден днешен поддържам връзка с губернатора. Не си мислете, че след като съм имал сложни отношения с Белоус, така е било и с останалите.

- Успяхте да дадете няколко интервюта на руски, а когато дойдохте в Барселона, след месец заговорихте испански. Май езиците ви се удават лесно?

- Старая се. И в действителност никога не съм имал трудности в общуването. Няма проблем дали е английски, испански, руски, италиански или български. Всеки футболист, който отиде в чужда страна, трябва да постъпва като мен. На терена се говори, винаги! Е, по-важно е да играеш добре, отколкото да говориш хубаво (б.а. смее се). Но обезателно трябва да научиш езика!

- Много легионери, които идват в Русия, уверяват, че ще говорят на "езика на футбола"?

- Ха-ха-ха, това е най-простият и лесен отговор.

- Кога за последно гледахте мач от руското първенство?

- Постоянно го правя. В България показват всичките големи първенства. Така че не е проблем да гледаш който си искаш мач.

- Навярно сте чули за историята с Анжи?

- Разбира се, но не съм запознат с нещата отвътре. Едно нещо никога няма да разбера. Защо Сюлейман Керимов искаше да направи топклуб от нулата, и то за толкова кратко време? За какво?! Винаги съм казвал, че ако нямаш инфраструктура, детска академия, то нищо няма да се получи. Отборът трябва да има основи! Без тях е възможно да станеш веднъж или два пъти шампион, а след това - нищо! Затова и Анжи рухна... Какъв им е бюджетът в момента?

- 60 млн. долара.

- Охо! Ако се разпореждаш грамотно с тези пари, лесно може да станеш шампион! 200 или 300 млн. - това е прекалено. За какво са ти такива пари? Главното е футболистите да играят за клуба, за емблемата на гърдите! А какво виждаме сега? Болшинството от играчите се интересуват най-вече от договора си, после идват клубът и феновете.

- Знам, че се познавате с Валерий Карпин. Кога се видяхте запоследно?

- Преди два месеца, когато за последно бях в Русия (б.а. тук Стоичков минава на руски). Отдавна поддържаме приятелски отношения. Карпин е потресаващ човек! Той е не само символ на руския футбол, но и на испанския! Ще ви изпреваря и за въпроса, който очаквам да ми зададете за него. Струва ми се, че още в началото той трябваше да избере: да бъде треньор или генерален директор. Тежко е да съвместяваш и двете длъжности. Валерий е силен характер, има психика на победител. Но не избра - треньор или директор...

- Преди седмица Байерн (Мюнхен) не даде и мъничък шанс на ЦСКА (Москва) в Шампионската лига. В Русия си говорим, че има огромна пропаст между нашия и европейския футбол. Вие на какво мнение сте?

- Няма такова нещо. Просто ЦСКА се набута в шамарите на отбор, който има нов треньор, концепция и мотивация. Все пак Байерн спечели Лигата и сега иска да го направи отново. Не помните ли Барселона, която бе разгромена в Мюнхен - 0:4, а у дома загуби 0:3. Седем гола във вратата на Барса - това е лудост! Затова не мога да се съглася с тези, които говорят с лошо за руския футбол. ЦСКА е добър отбор. Казвам го сериозно. ЦСКА, Спартак (Москва) , Зенит, Локомотив (Москва), Динамо (Москва). При вас има много интересни клубове, които продължават да прогресират. Главното е да не спират. След няколко години сте домакини на световно първенство. Вярвам, че нещата в руските клубове ще се развият добре.

- Преди мача в Мюнхен Гуардиола се сети за загубата на Барса от ЦСКА през 92-ра. Вие сещате ли са за тази среща?

- Иска ли питане, как да го забравя! В Москва срещата завърши 0:0, а у дома набързо вкарахме два гола и бяхме уверени, че всичко е решено. Но футболът се играе 90 минути. Барселона изпусна шанс да спечели Шампионската лига, а аз "Златната топка". В същия ден Ван Бастен вкара четири гола и дадоха наградата на него, а не на мен. Това е футболът. През 1994-а си взех своето. Тогава най-добрият футболист бе Христо Стоичков. "Златната топка" сега се намира в дома ми в Барселона.

- Преди говорихме, че не искате да бъдете треньор на Барселона заради Гуардиола, сега как стоят нещата?

- При този президент имам малки шансове. Меко казано - възгледите ни за работата на клуба ни се разграничават. Това, което се твори в Барселона, е ненормално
Много мои съотборници в момента нямат нищо общо с клуба. Отборът води война с Йохан Кройф, както и с много играчи от Дрийм тийма му. В това число съм и аз. Има две изключения - Субисарета и Амор. С останалите - война!

- Как приехте новината за оттеглянето на Тито Виланова?

- Тежко. Много тежко. Развали ми се настроението, като чух новината. Той е мой приятел, а след това и колега, който попадна в тежка ситуация. Не ми се говори на тази тема. Старая се да го поддържам. Често се виждаме в Испания, звъним си.

- А Меси познавате ли?

- Разбира се.

- Вие само го хвалите, докато в медиите твърдят, че се държи надменно със съотборниците си?

- Глупости! Същите неща се пишеха навремето за мен и Ромарио. Испанските журналисти винаги искат да изкарат някаква интрига. Преценявам хората за няколко минути, не сбърках и с Меси.

- Неймар може ли да го измести?

- Времето ще покаже. Меси не стана велик за един ден. Пристигна на 12 години в Барселона, а на 18 бе в първия отбор. Има и други детайли. Треньорът да ти има доверие, как ще те приемат съотборниците, феновете. Но искам да знаете, че най-безполезното занимание за мен е да сравнявам двама играчи! Създава се излишно напрежения.

- Не смятате ли, че е грешка да се хвърлят толкова пари за футболист, и то от Бразилия?

- Ха-ха-ха! Реал Мадрид плати 100 милиона! Разбира се, че има риск. Ако не биеш - губиш. По мое време футболистите преди всичко имаха огромна любов към играта.
Нямахме модни прически и татуировки. Но времената се менят, цената на играчите скача, а УЕФА така и не намери начин да помогне на по-бедните клубове. Шампионската лига е напълно комерсиален турнир. Състезават се отбори, които са на четвърто или трето място в първенството. В същото време на други въобще не се дава шанс да стигнат до там. Отдавна съм решил за себе си, че това не е никаква Шампионска лига.

Леонид Волотко, "Чемпионат.ру"


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички