ЦСКА излиза в черно срещу Левски заради забрана след 2:7

ЦСКА излиза в черно срещу Левски заради забрана след 2:7

Отборът на ЦСКА ще излезе в черно срещу Левски в събота. Поне така трябва да бъде, ако "червените" искат да спазят наложената традиция от 1968 г. За какво точно става дума?

Както е известно, в предстоящото Вечно дерби "сините" по всяка вероятност ще бъдат облечени с юбилейните си жълто-червени фланелки, което от своя страна ще попречи на футболистите на Стойчо Младенов да са в титулярното червено. Така пред армейския клуб стоят две възможности - в бяло или в черно. Никога след 1968 г. обаче отборът от Борисовата градина не е излизал в изцяло бял спортен екип срещу своите "братовчеди" от "Герена".

Това е така заради клубна забрана след поражението с 2:7 на 17 ноември 1968 г. Любопитно е, че именно "червените" са символични домакини в онова дерби на "Васил Левски", но те решават да сложат белите си одежди. Загубата тогава е приета болезнено в "червения" лагер, като още на почивката при 1:4 един от военните генерали влетява бесен в съблекалнята да заповяда на играчите на Стоян Орманджиев да обърнат резултата.

След края на мача в ЦСКА моментално е издадено нареждане никога повече тимът да не играе изцяло в бяло срещу своя вечен съперник. Забраната се спазва вече 46 години. Заради нея през 1985 г. на армейците са раздадени червени чорапи, за да не бъдат изцяло бели в прословутия злополучен финал за Купата на НРБ срещу Левски.

Още от БГ Футбол

Виж всички