Гледай на живо

Железничарското дерби остана без победител и без голове

Бахар Муса: В покера полезни неща се научават и от неопитните

Бахар Муса: В покера полезни неща се научават и от неопитните

Бахар Муса е роден в Шумен през 1985г . През годините е сменял различни градове из страна и е живял в Исперих, Добрич, Балчик и София, където завършва магистратура по телекомуникации в Техническия университет.

След няколко години работа в сферата на телекомуникациите решава да се пренасочи към покера и от 2010 г. насам се занимава професионално с играта.

Понастоящем живее във Варна със семейството си, като същевременно съчетава ролята на татко с тази на покер треньор и супер успешен играч с печалби от онлайн турнири за над $1,600,000. Само преди седмица Бахар спечели и първата си тройна корона.

Съвсем скоро се роди и второто му дете, което направи живота му още по-интересен и затова решихме да си поговорим с него и да научим как успява да съчетава всичко.

Наскоро стана татко за втори път. Какво е чувството за теб и как се промени животът ти на професионален покер играч откакто стана родител?

Животът ми се промени коренно, откакто съм баща. Имам много по-малко свободно време и доста повече задължения. А и времето за сън ми намаля значително. Въпреки всички компромиси това е наистина нещото, което осмисля живота на човек, затова го препоръчвам на всеки! ;)

Как успяваш да съчетаеш ролята на баща с тази на покер играч и треньор в PokerStrategy едновременно?

Имаше периоди, в които беше трудно, защото почти не ми оставаше време за игра. Откакто приеха закона за хазарта, бизнесът на PokerStrategy, както и да други подобни сайтове спадна значително, заради забраната на повечето покер зали да приемат нови играчи. Оттам и моята работа намаля, което всъщност съвпадна с раждането на второто ни дете.

Колко хора са минали през теб за обучение през годините и какъв процент от тях успяват да се реализират след това?

Ако смятам и потребителите на PokerStrategy, които влизаха в мои тренировки редовно, през годините съм имал стотици ученици. По-добро наблюдение имам върху хората, с които съм работил самостоятелно и много голям процент от тях и до момента си изкарват прехраната от покер.

Бих казал, че съм имал възможността да помагам на доста талантливи момчета, които в момента доминират по масите в турнири със среден до висок вход.

Тази обучаваща част от работата ти помага ли ти и на теб самия да се развиваш?

Разбира се! Човек винаги се учи. Покерът е доста комплексна игра и не винаги правилният отговор е един и същ дори за много подобни ситуации. Човек може да научи нещо полезно дори и от неопитен играч, защото можеш да видиш по какъв начин този играч мисли в определени ситуации.

Какви са най-честите проблеми, които хората идващи за обучение при теб имат с покер играта?

Трудно е да се даде еднозначен отговор. Като цяло повечето играчи имат проблем с постфлоп играта, защото там има много повече възможност за грешка. Най-вече при по-дълбока структура. Но всеки играч прави строго индивидуални грешки. Затова когато започвам да работя с нов студент предпочитам да разгледаме някой турнир, в който е стигнал по-дълбоко, за да си направя равносметка за играта му.

Мит ли е според теб идеята, че от покер могат да се изкарват бързи и лесни пари или все пак съществува такава възможност при определени обстоятелства?

Бързи и лесни пари винаги могат да се изкарат. И това не важи само за покера. Важното е, че ако са изкарани без нужните знания, тези пари доста бързо ще се върнат в покер икономиката. Според мен правилният начин за изкарване на добри доходи от покер е да не се концентрираме върху резултатите (поне в началото), а да наблегнем на подобряването на играта си. Едва след това резултатите ще дойдат и ще се наслаждаваме на едно постоянство в развитието и печалбите си!

Как успяваш да се нагаждаш към промените и да продължаваш да печелиш?

Играта определено става все по-трудна с всеки изминал ден. В началото, когато започвах, не знаех, че има книги/статии/видео по тази тема. Сега в момента пазарът е доста по-разработен и дори начинаещите играчи започват от едно по-осведомено начално ниво. Все пак в интернет има доста безплатни материали, които могат да помогнат на всеки желаещ.

За целта ние като покер професионалисти трябва да отделяме доста време за анализ на играта си, ако не искаме да изпаднем в категорията "губещи играчи". През годините съм видял доста такива примери. Важно е да оценяваме трезво нещата и да работим здраво, за да продължаваме да реализираме успехи! Умствената усъвършенстване е доста важен компонент в развитието на един играч.

Имаш стотици големи печалби през последните 3-4 години. Колко време ти отне докато се научиш да управляваш правилно големите суми пари?

Бахар Муса

 

Това е нещо, което започнах да правя от доста рано в кариерата си. Истината е, че единственият начин да не се разориш е да управляваш добре банката си! Колкото по-консервативен в това отношение, толкова по-добре!

Има ли според теб пряк път към дисциплината или човек трябва първо да се опари, за да му дойде акъла?

Не мисля, че се налага човек да се опари, за да осъзнае, че това е може би най-важното качество в покера – ДИСЦИПЛИНАТА! Аз нямах нужда да се опарвам, но някои хора се учат по-трудния начин!

Как се справяш с даунсуинг сериите? Колко е била най-дългата ти лоша серия досега?

Това е най-тежкият период за един играч. Не познавам човек на когото това да му влияе добре! Все пак така се калява характерът. Аз приемам този период като предизвикателство, в което отделям повече време да си анализирам играта и да се изградя като по-силен играч психически.

В известен смисъл този период е за добро, защото те прави по-добър и по-здраво стъпил на земята човек! А иначе, като период от време за около 6 месеца, което за мен не е правилният начин на измерване. По-скоро около 1000 МТТ.

Има ли късмет в покера или всъщност е по-удобно човек да оправдава загубите си с липсата му?

Естествено, че в краткосрочен план късметът има голямо влияние. Точно това различава покера от шаха, например. Именно илюзията, която късметът създава, кара толкова неопитни играчи да се връщат по масите с идеята, че са много добри. Колкото по-голяма е извадката от турнири/ръце, толкова влиянието на късмета намалява.

Празнуваш ли и как, след като спечелиш някой голям турнир?
До преди няколко години празнувах след всеки по-голям удар, но в един момент взе да става банално…:). Ще празнувам, когато ударя нещо наистина значимо!

Извън покера занимаваш ли се с нещо друго и какво обичаш да правиш в свободното си време?

Както казах в началото свободното ми време е изключително малко. Все пак се опитвам да тренирам, за да съм във форма. Това ми помага доста и да съм емоционално по-стабилен. Обичам футбола и се надявам скоро да започна да играя по-често. Изкарвам и кучето на разходки, което помага да си изчистя главата (най-вече когато не ме вбесява).

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти