Градев: Берое няма право на претенции към Александров и Левски

Градев: Берое няма право на претенции към Александров и Левски

Специалистът по спортно право Георги Градев коментира на страницата си във "Фейсбук" възникналия спор между Берое и Левски за бившия футболист на Черно море Александър Александров. Както е известно, вчера заралии публикуваха предварителен договор със защитника, който е сключен в края на септември 2014 г. В краяна сметка обаче Александров премина на "Герена". В тази връзка Градев пише:

"При цялото ми уважение към колегите от Берое, но нямат право на претенции към Александров и Левски. Договорът определено е предварителен и не е влязъл в сила, като дори не е посочена дата за начало на изпълнението му.

От друга страна, дори и договорът да беше окончателен, трудовото правоотношение следва да се смята за невъзникнало на осн. чл. 63, ал. 3 КТ.

Начало на изпълнението

Чл. 63. (1) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.

(2) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1.

(3) (Ал. 1 отменена, предишна ал. 2 - изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.

По същия начин Берое взе Иво Иванов и Жельо Желев от Ботев Пловдив през 2008 г. (виж решението на КОС в коментарите).

Освен това клаузата за медицинския преглед е нищожна, т.к. противоречи на Правилника на БФС цитиран в същата."

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички