Бившият собственик на Динамо (М): Похарчих 140 млн. евро за футболисти, почти купих Агуеро и Нани

Бившият собственик на Динамо (М): Похарчих 140 млн. евро за футболисти, почти купих Агуеро и Нани

Бившият собственик на Динамо (Москва) Алексей Федоричев разказа интересни подробности за инвестициите, които е направил в клуба. В интервю за "Спорт-Експрес" той призна, че се е опитал да купи дори Кристиано Роналдо, а освен това е водил преговори за Серхио Агуеро и Луш Нани. Федоричев пое контрола в Динамо в края на 2003 година и доведе половин дузина звезди от Португалия, сред които Кощиня, Дерлей, Маниш и Юркас Сейтаридис. Резултатите обаче продължиха да са трагични и днес бившият бос споделя, че в онзи период е допуснал доста грешки.

"Общо похарчих 200 млн. евро. 140 млн. инвестирах в нови футболисти, около 35 млн. вложих в базата и школата, а още 15 млн. бяха дадени за погасяване на дълговете, които наследих. Запознах се с Жорже Мендеш през 2004 година след финала в Шампионската лига между Порто и Монако. Присъствах там като спонсор на монегаските. Мендеш има поне 10 телефона и може да говори едновременно по всичките. Според мен, той спи по не повече от 2-3 часа в денонощие. Невероятно работоспособен е, а освен това никога не изоставя клиентите си, дори и да не са от големите имена", заяви Федоричев.

"Останах впечатлен от резултатите на Порто и на националния отбор на Португалия на Евро 2004. Затова и доведох в Динамо толкова играчи от Португалия. Е, имаше и грешки, защото не познавах добре обстановката в руския футбол. Трябваше да привлечем и няколко млади таланти от Русия", обясни бившият собственик на Динамо.

"Почти взехме Нани от Спортинг. Сделката пропадна в последния момент. Същото стана и с Агуеро. Борис Игнатиев лично ходи да го гледа в мачове на Индепендиенте, но Атлетико Мадрид ни изпревари. В началото на престоя си в Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо имаше проблеми и искаше да си тръгне. Тогава си помислих защо да не го купим. Споделих идеята ми с Жорже Мендеш, но бързо стана ясно, че подобен трансфер е невъзможен", разказа още Федоричев.

Още от Футбол свят

Виж всички