Някои от правилата, които ще прочетеш по-долу, звучат като за малоумни и си мислиш, че никой нормален пич няма да направи нищо от изброените. Да, ама не. Правят ги и то всеки ден. Затова е добре да не си един от всички идиоти по ресторантите.
Никога не подвиквай на сервитьора/сервитьорката. Всяко щракане с пръсти също е крайно неуместно и некултурно. Жест с ръка или тактично кимване са напълно достатъчни.
Никога, ама абсолютно никога не спори с някой от другите на масата кой ще плати сметката в присъствието на сервитьора. Това е добре да се уточни предварително.
Никога не си облизвай пръстите на място за обществено хранене. И изобщо никъде. Дори у вас не го прави. Дори сам.
Никога не използвай прибор, който си изпуснал на пода. Помоли сервитьора и търпеливо изчакай да ти донесе нов.
Никога не оставяй децата си без надзор в ресторант. Нали знаеш колко те дразнят родителите на дребосъците, които се гонят, пищят, падат, реват, хилят се, събарят храна, прибори, столове и дори маси? Е, не бъди от тези родители. Най-малкото, не прави добро впечатление.
Никога не забравяй да оставиш бакшиш. Да, в България рядко някой решава да остави бонус на сервитьора 20% от сметката, но какво пречи ти да си изключението? Ако всеки плаща своята част от сметката, нищо не ти пречи да оставиш своята част от бакшиша, а всеки от другите да си преценява сам. Ако пък ти плащаш цялата сметка, е значително по-лесно. И в никакъв случай не прави достояние на останалите бакшиша - не го оставяш, за да разберат другите колко си щедър, а за да направиш жест към персонала на ресторанта.