Ангел Червенков: Нещата в българския футбол отиват на по-лошо

Ангел Червенков: Нещата в българския футбол отиват на по-лошо

Футболният треньор Ангел Червенков коментира последните скандали в родното първенство в интервю за предаването "Код Спорт" по TV+.

- Защо футболът в България е в криза?
- От доста години е в криза, повече от 20 години. След поколението, което ни зарадва много с успехите в САЩ, нещата не можаха да се развият по най-добрия начин. Най-вече да стъпим на една солидна основа с този успех и средства. Tрябваше да се обърне много сериозно внимание върху основните неща, които футболът изисква като бази, кадри, прогностика, тотално влизане на футбола в училищата, ангажирането на деца, не да стоят пред компютрите, а да се занимават със спорт и в частност с футбол, защото се видя, че българите са талантливо племе и може да направи големи бели в световен мащаб, но само трябва да бъдем организирани.

- Смятате ли, че тази разруха ще спре?
- Както вървят нещата, те отиват на по-лошо. Не знам докъде може да стигнат след скорошните събития, които наблюдаваме в нашия футбол.

- Вижте каква елитна група имаме в момента - без ЦСКА, без Локомотив (София), а сега и без Литекс. Как ще коментирате тази ситуация?
- Някой умник ще излезе и ще каже, че първенството е много интересно с девет отбора, че има интересни мачове, много публика по терените. Жалко!

- Когато говорим за криза, без съмнение има и виновни. Не може клуб като ЦСКА да бъде във "В" група, чия е вината?
- Аз не виждам след 2008 г. на какъв фундамент стъпи ЦСКА във всяко едно отношение. Бяха доста лъжи, доста кражби, доста източване и в един момент видяхме докъде стигнаха нещата - до губене на лиценз, до вътрешни битки в клуба, в недоверие и изостряне на отношенията между фенове и ветерани, до създаване на лош имидж, нестабилност в клуба и накрая фалит. Виновни? Никой не иска да каже точно за какво става дума.

- Как гледате на идеята за създаване на Висша лига в България? Изпълкомът има предложение да покани ЦСКА, Локомотив (София) и евентуално Литекс. Това не е ли опит за замазване на проблемите?
- Висша лига? Звучи доста интересно, като в Англия, но там нещата са коренно различни. Ние чрез някаква дума или термин - "висша" или "супер" лига, ще вдигнем нивото на футбола ли? При положение, че клубове се затриват и с лека ръка не се дава възможност на водещи отбори. Примерно това, което стана с Литекс. Нещо, което е работещо като академията на Литекс, което произвежда, което дава кадри и то добри, които се пласират и на европейския пазар и футболистите им се търсят по целия свят, знаем и клубът как добре се ръководи... Това нещо беше сринато и ние искаме да вдигаме нивото! Защо се заблуждаваме? При положение, че ЦСКА играе във "В" група - несериозно, сринат отбор. Локомотив (София) - къде е, в "А" окръжна.

- Много се коментира евентуално сливане на ЦСКА и Литекс. Как гледате на тази идея?
- Защо не? Примерно, говори се кой какво ще припознае. Ние в момента, ако погледнем къде се намираме в разглистата на ФИФА, ами, то е неудобно. Има много страни, които нито имат традиции, нито условия и са по-напред от нас. А ние искаме уж да произвеждаме, нашето голямо его ни пречи навсякъде, уж някакво самочувствие без покритие. Защо не създаваме? Защото първо трябва да има правилна политика, когато създаваш нещо, да знаеш как работи. Ето, сега ще затрият един модел в Ловеч. На кого пречеше, не знам. Трябва да се направи точна прогностика и правилно подбиране на кадрите, които трябва да работят с деца, с юноши. Разбира се, да има подходящи условия, за да може ние да се върнем на това ниво, на което сме били, защото чувствително изоставаме. За съжаление, успехите в националните отбори какви са? С какво може да се похвалим?
 
- Работил сте в много държави - Шотландия, Литва, Словакия, Украйна. Каква е разликата между футбола в тези държави и този у нас?
- Навсякъде е различен. Може би на Острова е най-подреден като цяло. Там традициите са уникални, хората създават бази, условия, стадиони, всичко е перфектно. Една Украйна, която се лута, голяма страна, около 45 млн. души население с много добри условия за развитието на футбола и много добри таланти, но там още нещо не стига в организационен план. Има таланти, просто малко им трябва да ги доразвият. Може би треньорските им кадри са недостатъчно квалифицирани, макар че има доста добри специалисти. Между другото първенството е много силно, в топ 10 е в Европа. Отборите в последно време загатват за себе си, играят и финали.

- Трудно ли пробиват българските специалисти в чужбина?
- За това трябват добри резултати, защото нашата работа е оценена само по това. Няма значение кой какъв е - нисък, висок, пълен или слаб. За мен много важно е нашите футболни агенти, които контактуват с доста свои колеги, да предлагат и български специалисти, защото мисля, че в България има много добри треньори, много голям потенциал. Не са много на бройка, но са добри.

- Защо никога не сме имали треньор в топотбор в Европа, за разлика от футболистите?
- Едно от нещата са традицията и успехите на дадения отбор. Примерно, когато кажеш "германски специалист", "холандски специалист", те винаги са в топкласирането, както на европейски, така и на световни първенства. Французите се обединиха, дори и не допускат външни специалисти във Франция да работят. Знаем, че италианците винаги са на топниво като тактици. Нашите успехи са малко. Може да се похвалим с едно четвърто място на световно първенство и тук-там някои добри класирания по европейски. Просто имиджът не е добър, а иначе видяхме в сегашно време, един български специалист в Казахстан показа една много голяма стабилност, характер, показа своите възможности, класира отбора в Шампионска лига и това носи добър имидж за българския треньор.

- Има ли перспектива пред българските специалисти в България?
- Нещата са комплексни, защото всичко зависи от развоя на първенството, от собствениците на клубовете, защото много е важно, когато изграждаш един футболен клуб, президентът или собственикът трябва да подбере под себе си кадрите. Той избира треньор, на който трябва да се има пълно доверие, да избере свой екип. Аз знам много за кондиционната подготовка, но не достатъчно в сравнение с кондиционния ми специалист. Знам много за медицината, но не съм лекар. Трябва да има кадри и оттам нататък в организационо отношение, трябва да имаш хора, които знаят какво е мениджмънт, как се управлява клубът и разбира се, потенциал и финансовите възможности. Но собствениците понякога обичат да се месят, дори да подреждат съставите в нашето първенство. Така им харесва, но това не е добре за футбола.

- На вас някой бъркал ли ви се е?
- Не, няма шанс. Просто няма да работим заедно.

- Защо тези собственици понякога залагат на чужди специалисти? От това печели ли българският футбол?
- Изборът е техен. Има пресен пример от миналата година, когато един неизвестен португалец беше избран да бъде начело на шампиона на България - Лудогорец. Резултатите показаха, аз няма да говоря повече.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти