Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Градев: Не виждам как клубът на Ганчев може да вземе историята на ЦСКА

Градев: Не виждам как клубът на Ганчев може да вземе историята на ЦСКА

Георги Градев не се нуждае от представяне пред футболните фенове. За останалите - бивш вратар, после мениджър и специалист по спортно право. Участник в един от най-интересните казуси в българския футбол през последните 10 години.
   
- Г-н Градев, може ли новото ФК ЦСКА да купи историята на ПФК ЦСКА АД, както се пропагандира от лагера на Гриша Ганчев?
- Не, не виждам как може да се случи. Аз съм абсолютно категоричен първо, че Ганчев, какъвто и оздравителен план да предложи, няма да бъде приет, тъй като той ще бъде предложен недобросъвестно. За всички е ясно, че на Ганчев целта е да фалира този клуб. Нищо не му пречи да предложи оздравителен план, който да гарантира от 80 до 100% от вземанията на хората и след 45 дни да се откаже. Нито носи наказателна отговорност за това, нито някой може да го задължи да изпълни предложения оздравителен план. Така че това е един фалш, по който никой няма да се подведе. Категорично всеки един разумен кредитор, който наистина представлява сериозен процент от гласуващите, ще подкрепи плана на Божков. От тук нататък изобщо няма смисъл да говорим за юридически сделки между сегашния ЦСКА и сегашния Литекс, който си е Литекс, макар и преименуван. Сделки с история не могат да се правят, сделки с юридически лица се правят. Сделка между тези две юридически лица е абсолютно невъзможна. Това е абсолютен фалш и се заблуждават хората умишлено! Ако беше възможна сделка между тези юридически лица, тогава нямаше да има абсолютно никакъв смисъл да се прекръства Литекс.

- В самия Търговски регистър това, което излезе, пише, че всъщност Литекс "се коригира" и става ЦСКА?
- Той не става ЦСКА, той просто си сменя името. Те говорят за последваща сделка, за някакви юридически сделки, които евентуално могат да се направят в бъдеще. Аз казвам, че такива сделки не могат да се направят. И пред ЦСКА има два пътя: единият е да се гласува оздравителният план на Васил Божков и клубът да продължи било то в "Б", или във "В" група. Напълно възможен план. Или да се премине към ликвидация. Тоест и в двата случая няма как да се осъществи сделка с Литекс, преименуван като ЦСКА София. Пак наблягам, ако имаше как, тогава Литекс нямаше нужда да си сменя името и седалището.

- Ако е вярно, че момчетата от школата на ЦСКА са отписани и пратени нарочно другаде, може ли клубът все пак да ги картотекира?
- Никой не е изключен, декартотекиран или тем подобни. Тези деца и юноши, които са били картотекирани в ЦСКА през миналата година, имат право да бъдат картотекирани и през следващата година в съответната възрастова група. Като всеки един от юношите на ЦСКА има право да бъде картотекиран при мъжете за новия сезон. Също така всеки един от мъжете, който през миналата година е бил картотекиран в ЦСКА. Няма абсолютно никакъв проблем. Условията за картотекиране в "Б" група изискват да имаш само 7 човека с договор. Останалите всичките могат да бъдат "аматьори". Така че няма абсолютно никакъв проблем да се картотекират деца и юноши. Никакъв проблем не е да се участва с по-ограничена група. Да кажем дори и 15 човека да се съберат, е достатъчно. До зимата дори и ЦСКА да е последен, после ще има правото да прави трансфери и ще се спаси от изпадане. Както тази година видяхме, че стана с дублиращите отбори на Литекс и Лудогорец, които също бяха тръгнали да изпадат, а в края завършиха почти в челото. Там разликите са много малки.

- Доколко е възможно Литекс да получи лиценз с името на ЦСКА? И доколко ФИФА и УЕФА не ги касае това?
- Първият голям проблем, който имат в момента и двата клуба, е с ФИФА, а не с УЕФА. ФИФА е наложила забрана за картотекиране на ЦСКА за два трансферни периода заради делото с Нилсон и Тангариня. Тази санкция ФИФА ще иска ефективно да се изпъни от ЦСКА. Ако тя реши, че създаването на нов клуб ЦСКА, който да замени стария, цели да заобиколи правилата и конкретно тази санкция, ще наложи забрана за картотекиране и на този нов клуб. Тук вече е въпрос на тълкуване. Сигурен съм, че ФИФА ще поиска достатъчно документи от новия ЦСКА, за да установи защо и какво е наложило промяната в името и седалището и цветовете на този клуб. Литекс ще се запънат, тъй като те няма да могат да обяснят правдоподобно. Ако те кажат: "Да, ние вече ставаме ЦСКА, поемаме част от футболните дългове или всички футболни дългове", това означава, че те поемат и санкцията от ФИФА и тогава ще има забрана за картотекиране. По моя информация ФИФА ТМС, това е системата, през която минават всички международни картотеки, е известена от кредитори за ситуацията с Литекс-ЦСКА и в момента се извършва мониторинг. Трансферният пазар в България отваря на 16 юни и оттогава ЦСКА, евентуално Литекс, може да привлича футболисти. Тези играчи, които иска от чужбина, като например Станислав Манолев, ще имат проблем със системата. Защото Литекс в тази система е регистриран като Литекс. Те, за да картотекират нов играч като ЦСКА, трябва да се пререгистрират и да заявят новото име ЦСКА. Тук вече ФИФА ще попита: "А защо сменяте името, на какво основание и вие не заобикаляте и тази санкция, която ние сме наложили?" ФИФА няма да остане безучастна. Те ще са първите, които ще реагират. УЕФА ще се намеси тогава, когато този, новият Литекс-ЦСКА тръгне да кандидатства за лиценз за европейски турнири. Тогава УЕФА ще разгледа документите и ще попита защо се казва ЦСКА, а преди Литекс. Ще сметне, че три години не са изтекли и няма право на лиценз изобщо за професионален футбол, камо ли за УЕФА. Тогава УЕФА ще откаже лиценз на този клуб за европейските турнири поне за следващите три години до 2019. Съответно на БФС ще бъдат наложени санкции от УЕФА.

- И влизаме в евентуалната санкция на УЕФА?
- Три години ще играеш в "А" група без Европа?! Това е безсмислено! Как генерираш тогава приходи? В един момент този клуб ще се сгромоляса финансово, като единственият им начин да се издържат ще бъде посредством кредитите, които ще получава от своите акционери. Това е забранен начин за издръжка в ЕС. Има изричен правилник за финансов феърплей, по който ЦСКА беше наказан миналата година да не участва в европейските турнири за един сезон именно поради това, че неправилно се кредитира клубът. За същото нещо и Левски беше наказан преди три години, когато Батков кредитираше клуба. Това в един момент ще се върне като бумеранг в ЦСКА, защото те след три години, когато им изтече това наказание и тръгнат да кандидатстват за лиценз, УЕФА ще провери дали спазват финансовия феърплей. И като им прегледат документи и видят, че всичко през тези три години е било заеми от собственика, УЕФА няма да се съгласи да допусне този клуб до турнири. Ще го постави отново под мониторинг, отново ще го извади от турнирите и това ще бъде един постоянен параграф 22.

- Можем ли да кажем, че БФС направи лига с идеята в общи линии да вкарат един клуб и да го преименуват на ЦСКА?
- БФС, първо, не е направил никаква лига. Това си е "А" група, преименувана, разширена в разрез с абсолютно всички наредби и правилници. Нарушени са наредбите за спазване на турнирите, нарушена е наредбата за клубно лицензиране, не са спазени сроковете в нея, нарушени са Уставът на БФС, Уставът на ФИФА, Уставът на УЕФА. Това разширяване от днес до утре не може да се случи. Може да се случи от днес за следващата година. Особено по такъв административен критерий, особено с отбор като Литекс, изпаднал съгласно наредбата. Абсолютно невъзможно е да попълваш състава на "А" група с отбори, които току-що са изпаднали. Разширяването на тази лига не го прави ново първенство. То отново е под егидата на БФС, има същата лицензия от Министерството на младежта и спорта. Това е бутафория. За мен тя се прави, от една страна, за да се угоди и да се върне някакъв ЦСКА, не се знае точно какъв, но веднага и незабавно. Пак не се знае по нареждане на кого. Твърди се из футболните среди, че има компромат срещу президента на БФС и този компромат движи целия този процес. Кара БФС да прави всичко, което им се каже да бъде направено. Доколко е истина, ще видим след време. Създаването на тази лига за мен основно е, първо, да се харесат на някои хора. И второ, проблемът с телевизионните права. С този договор, който има сключен там, всички са на загуба. Никой не иска да излъчва първенство с 10 отбора, в което няма Локо София, няма ЦСКА, няма такива приходи, които се е очаквало.

"7 дни спорт"

Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти