Ако трябва да се обясни каква именно трябва да е идеалната чаша бира, всеки има собствено мнение. Започва замерване с марки, с вкусове и процент на алкохолното съдържание... И, разбира се, всеки разсъждава крайно субективно!
Оказва се обаче, че учените не се занимават само със скучни разработни и експерименти, а са достигнали до формулата (точно така - съвсем истинска формула!) за най-добрата възможна бира. И не само самата напитка - д-р Дейвид Луис от Майндлаб взима предвид също дали има мезета, каква е температурата в помещението и колко почивни дни предстоят след биропиенето. Специалистът извежда формулата, след като анкетира 1000 доброволци от цяла Великобритания за условията, при които предпочитат да пият бирата си.
Формулата е следната: E = - (0.62T2 + 39.2W2 + 62=8T + 184.4W + 395.4P + 94.5M - 90.25V) + 50(S + F + 6.4) където Е означава насладата, Т - температурата, W - броят на свободните дни, преди пиещият да трябва да отиде на работа, Р - броят на хората в компанията, М - настроението, V - силата на музиката в помещението. С S и F са означени мезетата и храната.
Не вярваме, че ще седнеш с калкулатор, преди да изпиеш половината бира на един дъх. Но пък няма лошо някой път да пробваш - ей-така, за опита! После можеш да подчертаеш, че не просто пиеш, а извършваш научен експеримент.