Чрез даренията от Маратон на приятелството в Плевен ще се изгради спортна площадка

Чрез даренията от Маратон на приятелството в Плевен ще се изгради спортна площадка

Чрез дарителска акция от Маратона на приятелството в Плевен ще бъде изградена нова рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в областния град. Това съобщи председателят на клуб "Бегач" Станислав Георгиев. Организаторите от клуб "Бегач", Eyes-Open и Община Плевен спазват поставената традиция за популяризиране на благотворителността чрез спорта за подобряване на социалните условия и облагородяване на градската среда. С дарени средства, събрани от третото издание на Маратона, бе изградена най-голямата площадка за градски фитнес в Плевен, която вече функционира.

Според организаторите с всяко ново издание Маратонът на приятелството затвърждава целите, поставени при неговото учредяване - да насърчава активния начин на живот, да привлича в Плевен професионални и непрофесионални спортисти от цял свят и да популяризира града като атрактивен спортен туристически център. Равносметката за четвъртото издание е показала, че то е събрало рекорден брой участници - над 550 бегачи от 21 държави. В Плевен са посрещнали състезатели от България, Германия, Гърция, Ирландия, Буркина Фасо, Италия, Непал, Нигерия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, САЩ, Франция, Македония, Япония, Турция, Украйна и Кения.

Както БТА съобщи, в дисциплината маратон от 42,2 км пръв при мъжете, с време 2:30:04 часа, се класира кениецът Аугустус Кипкулей Кипроно /27 г./. Той задмина миналогодишния първенец Димчо Мицов, който зае второто място с време 2:36:34 часа. Третото място с време 2:41:59 завоюва Илия Куцаров.

При жените в маратонската дистанция (42,2 км)първа финишира Габриела Красимирова /18 г./ (03:09:02), втора е Таня Димитрова, пробягала дистанцията за 3:12:02, а трета се класира Виолета Тотева с резултат 3:12:08.

Победител в полумаратона (21 км) при мъжете е Йоло Николов, преодолял трасето за 1:11:23, а на второ и трето място се класираха съответно Шабан Мустафа (1:11:23) и Ивайло Каменаров (1:14:03). Шампион при дамите в тази дисциплина за трета поредна година е Милица Мирчева, регистрирала време 1:20:22, с което е подобрила резултата си от 2016 г. с 1 минута. На второ място в полумаратона е Радосвета Симеонова с време 1:20:46, а трета - Анита Кръстева (1:30:05).

Победител в щафетата (2x10,5 km) стана тандемът Георги и Тенчо Жекови, пробягали дистанцията с общо време 1:20:31.

В Плевен отличия са дадени 66-годишната рекордьорка Бойка Арсова и роденият през 1948 г. Алън Чейс като най-възрастни участници, и на Велизара Янчева и Кирил Янчев - като най-млади състезатели в дисциплината 3 км крос.

Подготовката за петото издание на Маратона на приятелството в Плевен за следващата година започна. С него ще продължи и дарителската кауза, са категорични организаторите на голямото спортно събитие.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти